Böbrek Nakliyle Sağlığına Kavuştu, Eşiyle Hayallerini Gerçekleştirmek İstiyor

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan Aysun Öcal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakli ile sağlığına kavuştu. Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Öcal, eşiyle birlikte hayalini kurdukları tatilleri gerçekleştirmek istiyor.

Böbrek Nakliyle Sağlığına Kavuştu, Eşiyle Hayallerini Gerçekleştirmek İstiyor
Gelibolu’da yaşayan evli Aysun Öcal, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalandı. 46 yaşındaki Öcal, son 2 yıl diyalize girdi. 7 ay önce ÇOMÜ Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezine organ nakli için başvuran Öcal’a geçen 23 Ocak’ta Bursa Yüksek İhtisas Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki Şerife Kaçmaz’ın ailesinin organlarını bağışlama kararı almasıyla böbrek nakli için müjdeli haber geldi. Organ Nakil Merkezine gelen Öcal, ameliyattan korkarak girmekte tereddüt yaşadı. Bunun üzerine Organ Nakil Merkezi yetkilileri Aysun Öcal’ı konuşarak ikna etti. Başarılı bir nakil operasyonuyla Aysun Öcal, takılan sol böbrekle sağlığına kavuştu.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezinin 2015 yılından bu yana faaliyette olduğunu ifade eden Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, "Bu süre zarfı içinde 40 böbrek nakli işlemi gerçekleştirildi.

Bu 40 nakilin 20 tanesi son 6 ay içinde yapıldı. Bir ay içinde 5, bir hafta içinde ise 3 organ nakli yaptık. Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın ailesi organlarını bağışlama kararı aldı. Bakanlığımızın bize verdiği listedeki hastalarımızdan Aysun Hanım’a ulaştık. Aysun Hanım’ın böbrek nakli ameliyatı yaklaşık 4 saat sürdü. Ameliyat sonrası idrar çıkışı başlayan hastamız 3-4 gün içinde taburcu edilebilecek duruma geldi. Ameliyat öncesinde ise ilginç bir durum yaşandı. Aysun Hanım korktuğu için ameliyattan vazgeçti. Kendisiyle oturduk konuştuk, ikna ettik. Bize itimat ederek ameliyata girdi. Ameliyat sonrası ilk cümlesi, ’Hakikaten korkulacak bir şey yokmuş, Allah razı olsun’ oldu. Böbrek nakli ameliyatı korkulacak bir ameliyat değildir" şeklinde konuştu.

Gelibolu’da haftanın 3 günü diyalize girdiğini söyleyen Aysun Öcal ise, diyaliz sürecinin kendisi için ağır ve zorlu geçtiğini ifade etti.

Böbrek nakli ile sağlığına kavuşan ve böbrek yetmezliği yaşadığı süre içinde eşi İsmail Öcal (50) ile gezemediğini, tatile çıkamadığını kaydeden Aysun Öcal, "Artık eşimle gezmenin tadını çıkaracağız. Eşimle tatil için Antalya, Kuşadası ve Alaçatı’ya gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA