TİKA'dan Ukrayna'ya Sağlık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna’da yılda bin 500 hastaya hizmet veren Kiev Şehri 1 numaralı Çocuk Hastanesi Nefroloji bölümünü yeniledi.

Bölümün yenilenmesi dolayısıyla düzenlenen açılış törenine TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Kiev 1 numaralı Çocuk Hastanesi Başhekimi Yuriy Kojara, Nefroloji Bölüm Başkanı Yelizaveta Mordovets, Ukrayna Milli Tıp Akademisi öğretim üyeleri, başhekim yardımcıları ve hastane personeli katıldı.

Bolat, burada yaptığı konuşmada, Kiev 1 numaralı Çocuk Hastanesinin yılda bin 500 çocuğa sağlık hizmetleri sunan Ukrayna’nın en büyük ve köklü hastanesi olduğuna dikkat çekti. Ülkenin sağlık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmanın önemine işaret eden Bolat, yenilenen bölüm sayesinde kaliteli hizmetin sağlanacağını dile getirdi.

Bolat, “Mobilya, teknik ve medikal ekipman temini gerçekleştirdiğimiz ve altyapısını yenilediğimiz bu klinikle çocuk sağlığının korunmasına katkıda bulunacağımızı ümit ediyorum.” dedi.

Kiev Şehri 1 numaralı Çocuk Hastanesi Başhekimi Kojara da büyük zorluklarla karşı karşıya kalan Ukrayna’ya TİKA’nın yaptığı desteklerin büyük fayda sağladığını ifade etti. Hastanenin kısıtlı bütçe imkanları olduğunu, bu zamana kadar hastaneye önemli yardım yapılmadığını anlatan Kojara, hastanenin yenilenen Nefroloji bölümüne kavuşmasından dolayı Türk halkına teşekkür etti.

1989’da kurulan hastanenin 50 yatak kapasiteli Nefroloji bölümünde yılda ortalama böbrek hastası bin 500 çocuk tedavi ediliyor. Bölüm kapsamında faaliyet gösteren Milli Tıp Akademisi, çocuk nefrolojisi konularında hizmet içi eğitimler düzenliyor, her yıl yaklaşık 150 uzman, edindikleri tecrübe ve bilgiyi Ukrayna’nın farklı bölgelerinde gerçekleştirdikleri günlük tedavilerde uyguluyor.

TİKA, devlet tarafından ayrılan kısıtlı bütçe ve ebeveynlerin yardımlarıyla küçük çaplı tadilat gerçekleştirilebilen Nefroloji bölümünde, hasta ve hijyen odaları ile koridoru yenileyerek çocukların tedavi koşullarını iyileştirdi.

Yeni mobilya ve tıbbi ekipman temini yoluyla bölümün işlevselliğini arttıran TİKA, ayrıca yenilediği teknik altyapı sayesinde 2003’ten bugüne hastalıkların izlenmesi amacıyla oluşturulan tüm arşivlerin elektronik ortama aktarılmasını sağladı.

Kaynak: AA