Don Alarmı Çiftçileri Harekete Geçirdi

Milaslı seracılar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan zirai don uyarısını dikkate alarak sabaha kadar nöbet tuttu. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Bahçeburun Mahallesi’nde seraları bulunan çiftçiler, yoğun emek verdikleri bahçelerindeki ürünlerin bozulmaması için sabaha kadar çam odunu ile soba yaktı.

Don Alarmı Çiftçileri Harekete Geçirdi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından zirai don uyarısının yapılmasının hemen ardından Milaslı çiftçiler don nöbetine çıktı. Bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerinin bozulmaması için sabaha kadar nöbete çıkan seracılar, çam odunları ile yaktıkları sobanın sönmemesi için yoğun çaba gösterdi. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Bahçeburun Mahallesi’ndeki seracılar geçim kaynağı olan ürünlerin dona maruz kalmaması için adeta soğukla savaştı. Seralarını saat başı kontrol eden seracılar, sobalarına odun atarak ürünlerin soğuktan etkilenmesini önledi.

Bahçeburun Mahallesi Muhtarı Mustafa Çamlıbelen, serasındaki en küçük hava değişiminin ürünlerine yansıyacağını belirterek çiftçiliğin zorluğunu gözler önüne serdi. Domates ve biber gibi ürünler yetiştirdiğini belirten Çamlıbelen, “Kış aylarında ürünlerimiz örtü altında olduğu için en büyük düşmanımız soğuk oluyor. Bugün don olayı beklenmekte. Bu yüzden ürünlerimize don vurdurmamak için sabaha kadar soba yakıyoruz. Tüketicilerden isteğimiz, bu kadar zor şartlar altında ürettiğimiz bu ürünleri, israf etmeden tüketmeleri.” dedi.

Hüseyin Çamlıbelen ise, hava sıcaklığının 1-2 santigrat derecenin altına indiği anda ürünlerinin yok olacağını belirterek, “1 saatlik soğuk, bütün emeklerimizi bitirir.” şeklinde konuştu.

Bu işlemin oldukça yüksek maliyetli olduğunu söyleyen sera sahibi İbrahim Gök, gece serada, gündüz ise pazar yerlerinde olduğunu ifade etti.

6 dönümlük serasını ısı perdesi ile güçlendiren Gök, “7 adet soba yakıyoruz. Günlük 500 lirayı geçen masrafımız var.” diyerek üretici olmanın zorluklarını belirtti.

Kaynak: İHA