14. Uluslararası Burhaniye Zeytin Ve Zeytinyağı Hasat Festivali Başladı

Kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde eğlence içerikli bölümler Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle programdan çıkarıldı.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Festivali başladı.

Etkinlik, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, İlçe Belediye Başkanı Necdet Uysal, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde düzenlenen yürüyüşle başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Uysal, ardından yaptığı konuşmada, Afrin'de devam eden Zeytin Dalı Harekatı'nda canlarını, ülkenin dirlik ve düzeni için ortaya koyan kahraman askerlere Allah'tan kuvvet diledi.

Harekatta şehit düşen askerler için Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve tüm ülkeye başsağlığı, gazilere de acil şifa dileyen Uysal, Burhaniye'nin marka haline gelen Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Festivali'nin bu sene 14'üncüsünü düzenlemenin onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

Uysal, Afrin'de devam eden Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle festivalin eğlence programlarını iptal ettiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Zeytinimizi ve zeytinyağımızın kalitesini anlatmak ve farkındalık yaratmak adına yaptığımız çalışmalar bu sektörün ileri gelenleri olmamız adına yürüttüğümüz çalışmalardır. Zeytincilik sektörüne, zeytincilerimize ve zeytinden ekmeğini kazanan vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla Burhaniye Belediyesi olarak sektörün ilerlemesi ve gelişmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

- "Burhaniye Belediyesi Zeytinyağı markasıyla satış yapıyoruz"

Edremit Körfezi'nin en büyük zeytin üreticisi olarak belediyeye ait zeytinliklerden elde edilen zeytinyağlarını ülke piyasasına sundukları bilgisini veren Uysal, şöyle konuştu:

"Üç yıldır belediyemize ait zeytinliklerimizden elde ettiğimiz zeytinlerimizi kendimiz işleyerek, 'Burhaniye Belediyesi Zeytinyağı' markası altında Türkiye'nin dört bir yanına satışını yapıyoruz. Bu bölgenin yağının ne denli iyi ve kaliteli olduğunu ortaya koyduğumuz gibi isminde Burhaniye geçen tek marka olarak belediyemizin yağları tüm Türkiye'de kentimizin tanıtımını yapıyor. Ayrıca Türkiye'de bir ilk olan Zeytin İşletme ve İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor."

Kaymakam Öner de Burhaniye'nin içinde bulunduğu Körfez bölgesinin temel geçim kaynağının tarım ve en önemli ürünün de zeytin olduğunu söyledi.

Bölgedeki arazilerin yüzde 75'inin zeytinliklerle kaplı olduğunu ifade eden Öner, "Zeytin ve zeytinyağı üretiminin bu kadar yoğun olduğu bölgemiz için zeytinyağı kalitesini ve tüketimini artırma yönündeki çabalara her zamankinden daha çok ihtiyacımız var." dedi.

Konuşmaların ardından iki gün sürecek festivalin açılışına katılanlara Burhaniye Belediyesince tarhana çorbası ikram edildi.

Eğlence bölümleri çıkarılan festivalde, zeytinyağlı yemekler yarışması ve geleneksel deve güreşi ise yer alıyor.
Kaynak: AA