'Uluslararası Öğrencilerin Gözünden 15 Temmuz Şehitlerimiz' Makale Yarışması Ödül Töreni

Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

"Uluslararası Öğrencilerin Gözünden 15 Temmuz Şehitlerimiz" konulu makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca desteklenen, Mihmandar Uluslararası Öğrenci Derneği'nin düzenlediği yarışmanın ödül töreni Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Mihmandar Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Efkan Özdemir, törende yaptığı konuşmada,yarışmanın "15 Temmuz" konusuyla gerçekleştirildiğini dile getirerek, "Yaşananları öğrencilerimizin gözünden 15 Temmuz'u dile getirecek, onların duygu ve düşüncelerini ifade edecek yazı tarzında yarışmamızı gerçekleştik. İlk 3'e giren arkadaşlarımı tebrik ediyorum, bundan sonra katılacakları yarışmalarda ve hayatlarında da başarılarının daim olmasını temenni ediyorum." dedi.

TYB İstanbul Şube Başkanı ve yarışmanın jüri üyesi Mahmut Bıyıklı ise yarışmayı düzenleyen ve emeği geçenlere teşekkür ederek, bundan sonraki etkinliklere de destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin, tarih yapmaktan, tarih yazmaya vakit bulamayan bir milletin torunları olduğunu dile getiren Bıyıklı, "Biz tarihimizi yazmazsak, Batılılar tarihi yazıp, istedikleri gibi gelecek nesillere istedikleri şekilde bilgi aktarımını yapacaklar." şeklinde konuştu.

Şair İsmet Özel'in "Celladıma Gülümserken" isimli şiirinden "Her şey biz yaşarken oldu, bunu bilsin insanlar/ben yaşarken koptu tufan" mısralarını hatırlatan Bıyıklı, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'u hep birlikte yaşadık ve hep birlikte şahit olduk ama 15 Temmuz öncesinde de 28 Şubat'ı yaşadık. 28 Şubat'tan sonra ise bazı Batıcı kalemlerin, '28 Şubat zulmünde Müslümanlar ne acısı çektiler ki kendilerini acı çekmiş gibi anlatıyorlar' diye basına yansıyan beyanatları oldu. Biz bu olaylardan şu dersi çıkardık; eğer biz 28 Şubat'taki acılarımızı, 12 Eylül'deki çektiklerimizi ve 15 Temmuz'daki direnişimizi yazmazsak, bundan 50 sene sonra birileri çıkıp, 'Siz, 15 Temmuz'da ne yaşadınız ki bir şeyleri anlatmaya çalışıyorsunuz?' diyecekler. Dolayısıyla medeniyet metinlerle kurulur, tarihe şahitlik etmek için de mutlaka metinlere sarılmamız gerekiyor."

Bıyıklı, yarışmaya katılan metinleri incelerken yaşadığı izlenimleri aktararak, "Kardeşlerimizin, 15 Temmuz darbe girişimini, dışarıdan bir gözle ve içeriden bir kalple yazdıklarını gördüm. Eli kalem tutan ve yarışmaya katılan kardeşlerimizi, canı gönülden tebrik ediyorum." diye konuştu.

- "Uluslararası Öğrencilerin Gözünden 15 Temmuz Şehitlerimiz" makale yarışması

Yarışmanın jüri üyeleri Doç. Dr. Mehmet Güneş, Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Dinç, Yrd. Doç. Dr. Şeref Akbaba, Bünyamin Yılmaz, Dursun Ali Taşçı ve Mahmut Bıyıklı'dan oluştu.

Türkmenistanlı, 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans Öğrencisi Merdan Haniyev'in, 3 bölümde aktardığı ve "Gergin bir şekilde çıktığımız evden sabah mutlu bir şekilde, sanki yıllar süren savaşa katıldık ve zaferle geri dönmüş gibi heyecanlıydık. Ama unutamadığımız bir acı bizi rahatsız ediyordu. Hainlik ve hainlerin eliyle gözümüzün önünde Hakk'a yürümüş şehitler… Belki biz de onların yerinde olabilirdik. Hemen bir iki adım önümüzden geçen mermiler bize de isabet edebilirdi." ifadelerine yer verdiği makalesi, birinciliğe layık görüldü.

Haniyev'e Bahçelievler Belediyesi ve TYB'nin ortaklaşa hazırladığı "15 Temmuz Şahitlik Bildirisi, Darbeye Direnen Kalemler" isimli kitap ve ülkesine gidiş-dönüş uçak bileti hediye edildi.

Gaziantep Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü öğrencisi Tacikistanlı Alizhon Shaymardonov da "Mazlumun umudu Türkiye" isimli makalesinde 15 Temmuz gecesinde, arkadaşlarıyla beraber, meydanlara inerek verdikleri mücadeleyi anlattığı yazısıyla ikincilik ödülünü aldı.

Shaymardonov'a da "15 Temmuz Şahitlik Bildirisi, Darbeye Direnen Kalemler" isimli kitap ve tablet bilgisayar takdim edildi.

29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrencisi Özbekistanlı Mamurjan Akhmatjonov ise "15 Temmuz Tarihi Gece ve Türkiye" başlıklı yazısıyla üçüncü oldu.

Akhmatjonov'a ise "15 Temmuz Şahitlik Bildirisi, Darbeye Direnen Kalemler" isimli kitap ve hediye çeki ödülü verildi.

Ödül gecesinde, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanan olayların dakika dakika aktarıldığı video gösteriminin ardından, 15 Temmuz konulu şiir ve yazılar okundu. Gece, jüri üyelerine hediye takdiminden sonra sona erdi.
Kaynak: AA