Türkiye'nin Pirinç İhtiyacının Yüzde 85'İni Gönen Karşılıyor

Balıkesir’in Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, Türkiye’nin 600 bin ton olan yıllık pirinç ihtiyacının 270 bin tonunun Gönen markası ile satıldığını söyledi.

Türkiye'nin Pirinç İhtiyacının Yüzde 85'İni Gönen Karşılıyor
Özkurt, 2017 yılında çeltikte gümrük fonlarının düşürülmesinin üreticiyi etkilediğini ifade ederek, TMO ithalatı 100 bin ton ile sınırlandırması gerektiğini belirtti.

Özkurt, TMO’nun tek hatasının da ürünün bol olduğu dönemlerde stoklu alım yapmaması olduğunu ifade ederek, "Toprak Mahsulleri Ofisi depoları olan büyük bir kuruluş. Ürünün olduğu zamanlarda stok yapması gerekir." dedi.

TMO’nun daha fazla piyasaya girmesi gerektiğinin altını çizen Özkurt, "TMO’nun piyasayı ne derecede regüle etmesi gerektiği tabii göreceli bir olay. Bunlar hükümet politikaları olduğu için değişkenlik gösterebiliyor. Biz hem hayvancılık geliştirilmesi diyoruz hem de yüzde 8 KDV ile arpa veriyoruz. Arpadaki KDV acilen yüzde 1’e düşürülmeli. Hatta TMO tarafından verilen tüm ürünlerde KDV yüzde 1 olmalı" diye konuştu.

Son 44 yılın en kurak yılının yaşandığı 2017’de Gönen barajlarında gözle görülen bir sıkıntı olmadığını dile getiren Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, "Geçen yıl Gönen’de 80 bin dekar çeltik ekimi yapıldı. Yağışlar devam eder, sulama da problem olmazsa yine aynı sahalar ekilir. Gönen’de en çok ekimi tercih edilen türler baldo ve Osmancık pirinci. Çünkü üretici bildiği ürünü ekmek istiyor. Bu türler verimli olduğu kadar hastalığa da dayanıklı. Gönen’de 29 işletmede 450 bin ton üretim yapılıyor. Bunun 270 bin tonu Gönen markası ile pazarda alıcı buluyor. Türkiye’nin ise ihtiyacı 600 bin ton. Yani Gönen tek başına Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan bir ilçe" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA