Trabzon'da CHP'den Cephanelik Tepkisi

Trabzon’da yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında yaklaşık 8 yıldır restoran olarak kullanılan ve Trabzon’un Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldığı için halk arasında ’Cephanelik’ olarak adlandırılan tarihi kulenin yanına yapılmakta olan inşaat tepkiler sürüyor.

Trabzon'da CHP'den Cephanelik Tepkisi
Son olarak CHP Trabzon il Başkanı Güzide Uzun beraberindeki partililer ile Cephanelik’te yapılan inşaatın önünde bir basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi. Uzun, Trabzon’da tarih ruhunun yok edildiğini söyledi.

Uzun “4 bin yıllık tarihi geçmişi olan Trabzonumuz çok önemli tarihi ve kültürel değerlere sahiptir. Bu değerlerden bir tanesi de şehrimizle özdeşleşmiş olan Cephanelik’tir. Bugün dünya mirası denebilecek dokuya sahip olan Trabzon’u medeniyete sırtını dönerek yöneten AKP’nin Büyükşehir ve Ortahisar belediyeleri, bu tarihi dokuyu yaptıkları imar değişikleri ve verdikleri yapı ruhsatıyla katletmektedir. Tüm bu yapılanların hukuki alt yapısı usul ve yasalara uydurulmuş olarak yapılmış olsa da ahlaki ve vicdani olarak Trabzon kamuoyunu yaralamıştır” dedi.

“Akıl ve bilim ile tarihi kimliğimizi koruyarak uygun projeler yapmak var iken neden bu proje ile Trabzon gülünç duruma düşürülmektedir” diyen Uzun “Yapılan bu tarih katliamlarından bir an önce vazgeçilerek eski haline döndürülmesi gelecek nesillere olan borcumuzdur. Projeyi süsleyerek ve kamuflaj yaparak tarihi mirasımız ile alay edilmektedir. Her zaman öncelik rant olmamalıdır. Ortahisar ve Büyükşehir belediyelerini uyarıyoruz. Çamburnu ve Boztepe’deki otel inşaatlarında olduğu gibi burada da şehrimize ve tarihi değerlerimize adeta ihanet edilmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak şu soruların cevabını öğrenmek istiyoruz. Bu alan neye dayanarak SİT alanı vasfından çıkarılmıştır? 49 yıllığına kiralanmış olan bu alanda yapılan yapı şartnamesine uygun mudur? Yeniden ihale bedeli ile mi yapılmıştır, yoksa devlet zarara mı uğratılmıştır? Anıtlar Kurulu hangi gerekçeye dayalı olarak bu alanı SİT alanından çıkarmıştır? 1887 yılında padişah fermanı ile Cephanelik olarak yaptırılan tarihi tescili binaya neredeyse sıfır mesafede yeni yapılan bina mesafe olarak imar mevzuatına uygun mudur? Bu değişiklikle bu alanda bundan sonra da yeni yapılaşmaların önü açılmış mıdır? Ayrıca kamuflaj ile tilkiye kuzu postu mu giydirilmektedir? Bu değişikliği yapan kamu görevlilerinin Trabzon’umuza ve gelecek nesillerimize karşı vicdanları rahat mıdır? “ sorularını yöneltti.

Başkan Güzide Uzun’un Ortahisar ve Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe vererek bu projeye itiraz edeceklerini belirtti.

Kaynak: İHA