Tarih Yıldırım'da Canlanıyor

Yıldırım Belediyesi, yenileme çalışmalarıyla ilçenin tarihi izlerini ayağa kaldırmaya hazırlanıyor.

Tarih Yıldırım'da Canlanıyor
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla modern ve yeni konutlarla geleceğin Yıldırım’ını inşa eden Yıldırım Belediyesi, tarihi mirasa da sahip çıkıyor. Belediye, şehir merkezinde geçmişin izlerini taşıyan yapıları aslına uygun olarak yenileyerek zamana şahitlik eden mimarî eserleri geleceğe taşıyor. Karaağaç, Kurtoğlu, Yeşil, Meydancık, Hocataşkın ve Emirsultan mahallelerini kapsayacak ‘tarihi kentsel sit alanı’ ve ‘tarihi kentsel sit koruma alanı’ olarak tanımlı 43,58 hektarlık bölgede yenileme çalışması yapılacak. Tescilli sivil mimarlık örneği125 adet bina, 31 adet tescilli anıtsal yapı olmak üzere toplamda bin 490 binayı kapsayacak yenileme çalışmalarıyla Yıldırım’ın sahip olduğu tarihî miras yeniden canlanarak geleceğe taşınacak.

İlçenin tarihî şehir merkezini ayağa kaldıracak çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, yapılacak yenileme uygulamalarla birlikte kültürel izlerini geleceğe taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Yıldırım’ın merkezinde yer alan 6 mahallenin yenilemeyle çehresini de değiştireceklerini belirten Edebali, "Ecdadımız modern şehirciliğin ve mimarinin temellerini 1400 yıl önce ilçemizde attı. Sosyal devlet anlayışının ilk izleri olan Yeşil Külliyesi, tarihî miraslarımızdan Emirsultan Camii ve diğer sivil tarihi yapılarımız bu yenileme çalışmalarıyla yeniden tarih ve yeşilin buluşma noktası haline gelerek şehrimizin yükselen değeri olacak. Kadim medeniyetimizden bizlere miras kalan değerlere sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmayı görev ve sorumluluklarımız arasında görüyoruz" dedi.

Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi ile Yıldırım’ın çehresini değiştirmeye devam ettiklerini de aktaran Başkan İsmail Hakkı Edebali, "Kadim medeniyetimizden güç alarak başlattığımız ve ilçenin yüzde 33’nü kapsayan, aynı zamanda Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi ile geleceğin modern ve güvenli şehrini inşa ediyoruz. Modern şehircilik esaslarıyla ilçemizdeki refah seviyesini yükseltirken, merkezi yenileme projemizle de Karaağaç, Kurtoğlu, Yeşil, Meydancık, Hocataşkın ve Emirsultan’da toplam 43,58 hektarlık alan hem hak ettiği hale gelecek hem de burada yaşayan insanlarımızın refah seviyesi yükselecek" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA