'Müzik Benim Sesim' Projesi

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB/Odyoloji bölümü tarafından işitme engellilerin erken dönem dil ve konuşma kazanımlarının gerçekleşmesi için başlatılan proje kapsamında kurulan eğitim merkezi ilk mezunlarını verdi.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB/Odyoloji bölümü tarafından işitme engellilerin erken dönem dil ve konuşma kazanımlarının gerçekleşmesi için başlatılan "Müzik Benim Sesim" projesi kapsamında kurulan eğitim merkezi ilk mezunlarını verdi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Rektörlük binasında gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, törende birkaç güzelliği bir arada yaşadıklarını belirterek, "En güzel örnek doğuştan çok ileri derecede total işitme kaybı olan çocuklarımızın bugün hem kişilik hem de sosyal becerilerini artırarak kendi hayatlarını sürdürebilecek, koşullardan yararlanabilecek ve buna katkı sağlayabilecek bir seviyeye gelmeleri, bu projenin de bu toplantının da esasında en güzel çıktısı." dedi.

Bu faaliyetin sadece bir anabilim dalı faaliyeti olmadığını aktaran Ak, "Burada hem İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'yle olan iş birliği ama daha da önemlisi bizi yalnız bırakmayan İstanbul Kalkınma Ajansı... Biz bu sene İSTKA'yla birçok proje geliştirdik. Bunların her biri de hem bilimsel ilerlemeye katkı sağlayan hem de üniversitenin var oluş sebeplerinden biri olan topluma hizmeti daha görünür, etkili kılan ve yararlanılabilir hale getiren projeler." diye konuştu.

Prof. Dr. Ak, projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İSTKA'nın desteğinin yanında gönüllülerin de projeye büyük katkısı bulunduğunu ifade etti.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran da bir yakının yaşadığı duyma problemi sonucu projeyle tanıştıklarını belirterek, "Projenin yakın tanığı olarak çok önemli bir proje olduğunu bu vesileyle gördüm." dedi.

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi, proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Yiğit ise işitme engelli olmanın bir kader olmaktan çıktığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 2004'ten bu yana projeye başladığını ve şu anda Türkiye'de yüzde 90'ların üzerinde yeni doğan işitme taramasının bulunduğunu anlatan Yiğit, bunun doğuştan işitme kayıplı çocuklar için çok önemli bir aşama olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Yiğit, "Unutulmaması gereken bir şey var. Sadece implantı takmak yetmiyor, erken tanımak ve erken tedaviye başlamak çok önemli ama özellikle bu çocuklar için eğitim çok önemli. Olmazsa olmaz. Hem ailenin bu konuda özen göstermesi hem de eğitim kurumlarının bu konuyu bilinçli yapması çok önemli." dedi.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ahmet Özdoğan, duymanın önemine değinerek, koklear implantı yapıldıktan sonra çocukların o andaki sevincinin karşılığının olmadığını ifade etti.

Konuşmaların ardından öğrenciler müzik dinletisi sundu. 2-12 yaş aralığında işitme kaybı yaşayan 40 çocuk sertifika alarak mezun oldu.
Kaynak: AA