Kayıp Demiryolunun Hikayesi Kitaplaştırıldı

Kurtuluş Savaşı yıllarında işgal altındaki Anadolu’ya silah ve cephane taşınan İstanbul’un kayıp demiryolu olarak adlandırılan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı’nın hikayesi “Kayıp Bir Demiryolunun İzinde” ismiyle kitaplaştırıldı.

Kayıp Demiryolunun Hikayesi Kitaplaştırıldı
Savaş yıllarında işgal altındaki Anadolu’ya silah ve cephane taşınan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı’nın hikayesi Prof. Dr. Emre Dölen, koleksiyoner Mert Sandalcı ve gazeteci Hüseyin Irmak’ın yazılarıyla “Kayıp Bir Demiryolunun İzinde” ismiyle kitaplaştırıldı. Yapımına 1914 yılında başlanılıp 8 ay içinde hizmete giren hattın hikayesinin anlatıldığı 18 yıllık çalışma sonucu ortaya çıkan kitap Kağıthane Belediyesi tarafından yayınlandı. Kitabın tanıtımı ise Gültepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle yapıldı. Törene, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, gazeteci Hüseyin Irmak ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende, sahneye kurulan tren maketi eşliğinde katılımcılara hattın işgal yıllarında Anadolu’ya silah ve cephane taşıdığı ve o yıllardaki önemi anlatıldı. Kitapta, İstanbul’un kayıp demiryolu olarak adlandırılan demiryolunun hattının günümüzdeki güzergahı ise havadan çekilen fotoğrafları ile okuyucuya sunuluyor. Kitapta yer alan fotoğrafların bulunduğu sergi ise vatandaşlar tarafından dikkatle incelendi. Etkinliğin sonunda ise vatandaşlara tren maketi ve “Kayıp Bir DemirYolunun İzinde” kitabı hediye edildi.

“Tarihi demiryoluyla ilgili basılı bir eser hazırlamak istedik”

Savaş yıllarında Zonguldak’tan İstanbul’a kömür taşınmasının engellendiğini ve trenin kömür taşınması için oluşturulan bir hatta çalıştığını ifade eden Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Kağıthane tarihi demiryoluyla ilgili basılı bir eser hazırlamak istedik. Bununla ilgili bir çok önemli çalışma yaptık, güzergahını ve o dönemdeki işlevini anlatıyoruz. 1914 yılında yapımına başlanan Tarihi Kağıthane demiryolu Kağıthane’den silah deposundan Karadeniz’e silahların Anadolu’ya ulaştırılması için taşındı. Böylece farklı bir görev daha yürütmüş oldu” ifadelerini kullandı.

“Kaybolmuş bir hattın hikayesi bu”

Kitap hakkında bilgiler veren kitabın yazarlarından Gazeteci Hüseyin Irmak, “20’nci yüzyıl başında 1’inci dünya savaşı koşullarında şehrin elektriksiz kalma riskini bertaraf eden Kurtuluş Savaşı yıllarında da Anadolu’ya silah taşınmasında kullanılan bir kaybolmuş bir hattın hikayesi bu. Okurlar farklı olarak bugüne kadar yayınlanmamış İstanbul fotoğrafları bulacak. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nda kullanıldığı misyonuyla ilgili bilgiler alacaklar” diye konuştu.



Kayıp Bir Demir Yolunun İzinde

Kitap, 1. Dünya Savaşı koşullarında şehrin elektriksiz, fabrika ve gemilerin kömürsüz kalma tehlikesini bertaraf etmek için Ağaçlı kömürlerinin Haliç’e taşınma öyküsünü tüm yönleriyle aktarıyor. Lokomotif ve vagonların kitapta yer alan çizimleriyle teknik metni ise Alan Prior isimli bir demiryolcu tarafından hazırlandı. Çizimlerde ölçü verildiği için maket yapımına da olanak sağlayan kitap, Prof. Dr. Emre Dölen, Mert Sandalcı ve Hüseyin Irmak’ın yazılarının yanı sıra 1915’lerde Ağaçlı Ocak Müdürlüğü yapan Şevki (Sevgin) Bey’in ayrıntılı bilgiler içeren hatıratına da yer veriyor.
Kaynak: İHA