Başkan Doğan, 'Cedit'in Yüzde 70'İ Yeşil Alan Olacak'

İzmit Belediyesi tarafından Cedit Mahallesi’nde yapılacak kentsel projesinin detayları tamamlandı.

Başkan Doğan, 'Cedit'in Yüzde 70'İ Yeşil Alan Olacak'
İzmit Beledisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ iş birliğiyle Cedit Mahallesi’nde yürüttüğü Kocaeli’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinin detayları belli oldu. Bakanlık tarafından onaylanan projeye göre kentsel dönüşüm yapılacak 126 dönümlük alanın yüzde 70’i yeşil alan ve kamuya ait yerlerden oluşacak.

126 dönümlük alanda yapılacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında bölgede hali hazırda bin 181 konutta yaşayan 883 hak sahibi, modern ve güvenli konutlarda yaşama imkanı bulacak. Proje ile bölgede bin 500 modern, güvenli ve nitelikli konutun yanı sıra 3 bin 261 metrekarelik sosyal tesis, 2 bin 324 metrekarelik alanda cami, 24 bin 203 metrekarelik alanda ise park ve rekreasyon bölgeleri yer alacak.

Cedit’ta yapılan işlerin Türkiye’ye örnek olacağını belirten İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, “Cedit, şehrimizin en eski ve çarpık yapılaşmanın en çok olduğu mahallemiz. Dar yolların çok, hareket kabiliyetinin az olduğu bu mahallemizde deprem riski taşıyan bina stokunun yoğunluğu nedeniyle ivedilikle kentsel dönüşüme gidilmesi zorunlu hale gelmişti. Bu sebeple halkımızı daha güzel, daha güvenli ortamlarda yaşatmak amacıyla kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık. Bizim projedeki asıl amacımız vatandaşımızın her yönden memnuniyeti ve şehrimizin her yönden kazanmasıdır. Kentsel dönüşüm projesindeki en büyük hassasiyetlerimizden biri de yerinde dönüşüm ile halkımızın kendi mahallesinde yaşamlarını sürdürmesidir. Çok şükür artık hak sahipleriyle muvafakat aşamasına geldik. Projenin ilk anından itibaren vatandaşlarımızla istişare içerisinde bulunup onların istek ve görüşlerini hep dikkate aldık. İlk günden itibaren sabır ve anlayış içinde süreci takip eden Cedit sakinlerine teşekkür ediyorum. Güle oynaya davul zurna eşliğinde bir kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirerek Türkiye’ye örnek olacağız” dedi.

Projeyle ilgili detaylı bilgi de veren Başkan Doğan, “Projeyi hazırlarken önceliğimiz, yeşil alan oranının fazla olması, vatandaşlara sosyal donatı alanlarının oluşturulması, otopark sorununun yaşanmamasıydı. Ayrıca bölgede oluşacak araç trafiği de dikkate alınarak daha geniş yollar planlandı. Hazırlanan proje ile kentsel dönüşüm alanındaki yeşil alan miktarı da iki buçuk kat arttırıldı. Eskiden yüzde 80’i yapı olan 126 dönümlük alanın yüzde 30’u konut, yüzde 70’inin de yeşil alan olması sağlandı. Bu durum örneğine rastlanılan bir durum değildir. Daha fazla yeşil alan ve daha az katlı yapılar en önemli hassasiyetlerimizden biri oldu. Projede Türkiye’de bir ilke imza atarak yapılaşmaya esas emsal değerini 3,30’dan 2,25’e düşürdük. Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği gibi dikey yapılaşmadan ziyade yatay yapılaşmaya önem verdik. Her dairenin bir otoparkı olacak şekilde planlanan projede cami, okul ve sosyal tesisiler de bulunacak. Konutların yüzde 60’ı 7 katı geçmeyecek şekilde planlandı. Projenin her aşamasında bize destek olan Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve TOKİ başkanımıza teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Mahalle sakinleri de kentsel dönüşüm çalışması için Başkan Doğan’a teşekkür ederek, “Belediye Başkanımız şimdiye kadar bizlere verdiği bütün sözleri tutmuş, hatta vaatlerini belirttiği süreden de önce yerine getirmiştir. Mahallemizdeki kentsel dönüşümden hiç endişe etmiyoruz. İlk günden itibaren projenin her şamasında bizlere konuyla ilgili bilgi veriliyor. Çünkü işin içinde Belediye Başkanımız var. Bir an önce temellerin atılıp yeni evlerimize kavuşmak için sabırsızlanıyoruz. İzmit Belediye Başkanımıza bu konuda güveniyoruz. Bizleri mağdur etmeyeceğini çok iyi biliyoruz” dediler.
Kaynak: İHA