KKTC'de Hükümet Kurma Çalışmaları

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Özgürgün, CTP Genel Başkanı Erhürman ile görüştü Özgürgün: 'Ümit ederim ki ülkeye, halka hizmet edecek, ekonomik ve sosyal anlamda da güçlü bir KKTC için hükümet kurulur'.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, hükümeti kurma çalışmaları kapsamında Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile görüştü.

KKTC'de 7 Ocak'taki erken genel seçimlerin ardından hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan alan Başbakan Özgürgün, ilk görüşmesini sandıktan ikinci parti çıkan CTP Genel Bakanı Erhürman ile yaptı.

CTP Genel Merkezi'nde yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Özgürgün, UBP olarak tüm partilerle görüşme kararı aldıklarını belirterek, ülkede huzur ve istikrarın devamı için güçlü bir hükümete ihtiyaç olduğunu, bunun oluşabilmesi için de ellerinden gelen çabayı sergileyeceklerini kaydetti.

Özgürgün, sandıktan çıkan neticenin iyi okunması gerektiğine işaret ederek, bu netice doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

- "Ülkenin hükümetsiz kalması mümkün değil"

Ülkenin hükümetsiz kalmasının mümkün olmadığını, bu açıdan diğer partilerle de temaslarını devam ettireceklerini ifade eden Başbakan Özgürgün, "Ümit ederim ki ülkeye, halka hizmet edecek, ekonomik ve sosyal anlamda da güçlü bir KKTC için hükümet kurulur." diye konuştu.

Özgürgün, hükümet kurma çalışmalarından sonuç çıkmadığı takdirde 15 günü beklemeden görevi Cumhurbaşkanı Akıncı'ya iade edeceğini dile getirdi.

CTP Genel Başkanı Erhürman da Özgürgün ve beraberindeki heyete ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederek, ülkenin bir an önce bir hükümet ve bütçeye kavuşmasının son derece önemli olduğunu, nasıl bir sonuca ulaşılacağının, kimin ne görev alacağının çalışmalar sonunda ortaya çıkacağını ifade etti.

KKTC'de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor.

Anayasaya göre, hükümeti kurma görevi alan milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi iade etmekle yükümlü.

Erken genel seçimde yüzde 5 barajını geçen 6 partiden UBP 21, CTP 12, Halkın Partisi (HP) 9, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 3, Demokrat Parti (DP) 3 ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 2 milletvekilliği kazanmıştı.

Kaynak: AA