Vali Dirim Açıklaması 'Güzelcehisar'da Kamu Zararı Oluşmamıştır'

İl Koordinasyon Kurulu, 2018 yılının ilk toplantısını Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında gerçekleştirdi.

Vali Dirim Açıklaması 'Güzelcehisar'da Kamu Zararı Oluşmamıştır'
Toplantıya Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İlo Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Jandarma Komutanı Yavuz Selim Kapancı, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge müdürleri ile daire amirleri katıldı.

Bartın İlinde yapılan yatırmalarla ilgili konuşan bilgi veren Vali Dirim ardından Güzelcehisar’da devam eden ve lav sütunlarının turizme kazandırılması amacıyla oluşturulan 850 metre uzunluğundaki platformun meydana gelen fırtına ve olumsuz hava şartlarından etkilenmesi konusuna açıklık getirdi. Vali Dirim, “Burada işin kabulü yapılmadığı için herhangi bir kamu zararı oluşmuş değildir oluşan zarar yüklenici firmaya ait bir zarar vardır. Yani İdare bu işi alana kadar yüklenici firmaya ait olur. Burada da İdaremiz bu işi teslim alırken teknik şartnamesindeki bütün teknik edilen imalatla, sağlıklı bir şekilde kabulü yapılacağı için İdaremizin herhangi bir zararı söz konusu değildir. Kamuoyunda ‘kamu zararı oluştu’ diye bir yanlış anlaşılma var. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Yüklenici firmanın sigortalattırdığı bir imalatın kaybı söz konusudur. Bir zarar oluşursa bu zarar yüklenici firmanın zararı olarak gerçekleşir kamunun bir zararı oluşmaz. Kabulü yapıldıktan sonra da teslim alan idarenin yönetiminde olacak. Eğer kabulü yapılmış bir iş olsaydı İdare’nin zararı olacaktı" dedi.

Olayın her şeyden önce bir afet olduğunun görmezden gelinemez olduğuna dikkat çeken Dirim, "Tüm Karadeniz’i hatta Akdeniz’i etkileyen bir afet oldu. Bu çevrede yaşayan insanlar şimdiye kadar bu şiddette ve büyük boyutta dalgalarla karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Böylesine bir afette zarar görmeyen bir tesis olamaz. İnkumu’nda da ciddi hasarlar meydana geldi, beton ve parke imalatlar söküldü, yollar aşındı yani çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Güzelcehisar’da bir zarar söz konusu oldu ama bu zarar kamu kaynaklarının azalmasına yol açmadı. Böyle bir algı oluşturmak kesinlikle doğru değildir" diye konuştu.

İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış,ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu olayda devletimizin herhangi bir zararı oluşmadı. Çünkü bu proje halen devam ediyor. Yani burası yüklenici firmanın sorumluluğunda. İmalatını sigorta ettirdi. Gerçekten zor bir imalat. Ahşap kısımların yatay ve dikey montajları yapılmamıştı. Çünkü yüklenici firma bir an önce yapılan imalatları kamuoyuna göstermek istiyordu. Yüzde ellisi tamamlanmasına rağmen biz bunun bu şekilde söylemiyorduk. Çünkü bağlantıları yapılmamıştı. Bu nedenle da dalgalar bağlantısı yapılmayan ahşap bölüme zarar verdi. Şu anda yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Ocak sonunda işi teslim alacaktık. Bu son olay dolayısıyla 15 günlük bir gecikmeyle projeyi bitirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA