Somali'de Eş-Şebab'ın Kaçırdığı 35 Çocuk Kurtarıldı

Somali'de, terör örgütü Eş-Şebab tarafından zorla savaştırılmak için kaçırılan 35 çocuğun kurtarıldığı bildirildi.

Somali Enformasyon Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, örgütün bir süre önce kaçırdığı 35 çocuğun güvenlik güçlerince 19 Ocak'ta düzenlenen operasyonda kurtarıldığı belirtildi.

Çocukların koruma altına alındığı kaydedilen açıklamada, "Bu çocukların rehabilitasyonu, onların uzun vadedeki psikolojik ve zihinsel sağlıkları için çok büyük önem arz ediyor. Somali hükümeti, çocukların bütün ihtiyaçlarını karşılayacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Somali hükümetinin, çocukların militan olarak savaştırılmasına asla müsaade etmeyeceğinin altı çizildi.

- BM raporu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ocak 2017'de BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu raporda, Somali'de son yıllarda çok sayıda çocuğun Eş-Şebab örgütünce asker olarak kullanıldığı belirtiliyor. Raporda, çocukların cephe hattına sürüldüğü de vurgulanıyor.

BM raporunda, Somalili çocukların örgüt tarafından eğitim ve iş imkanı vaatleriyle kandırıldığı, aynı zamanda casus olarak ve patlayıcı maddelerle cephane taşınmasında da kullanıldığı kaydediliyor.

Somali'de 2004'te kurulan Eş-Şebab örgütü, ülkenin güneyindeki bazı köy ve beldelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Örgüt militanları, başkent Mogadişu dahil çeşitli kentlerde otelleri, hükümet kurumlarını ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

Kaynak: AA