Milas'a Zirai Don Uyarısı

Muğla Milas’ta son günlerde, geceleri soğuk hava etkili olmaya başladı. Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, son günlerde etkili olan düşük sıcaklıklar nedeniyle Milaslı çiftçileri, meydana gelebilecek olan zirai donlarla ilgili uyardı.

Pazartesi gününden buyana geceleri Milas’ta düşük sıcaklıklar hissediliyor. Hava sıcaklıklarının gece saatlerinde eksilere düştüğü Milas’ta, hava sıcaklığı ise gündüz saatlerinde ise en fazla 9 dereceyi gösterdi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas’ta etkili görülen soğuk hava nedeniyle gece saatlerinde oluşabilecek olan zirai dona dikkat çekti. Başkan Atıcı; özellikle seracılığın yaygın görüldüğü Kafaca, Epçe, Bahçeburun mahallelerinde faaliyet gösteren çiftçilerin zirai don olaylarına karşı tedbirli olması gerektiğini bildirdi.

İlçede etkili olan soğuk havayla beraber, meteorolojiden alınan bilgi ışığında hafif derecede zirai don görülebileceğini dile getiren Başkan Atıcı: “Milaslı çiftçilerimizi, soğuk havalarda zirai donlara karşı sık sık uyarıyoruz. Hava sıcaklığının gece saatlerinde eksi derecelere düşen yerlerde, üreticilerimiz seralarında soba yakıp alanı ısıtmalılar. Açık alanda sebze yetiştiren çiftçilerimizde, yine tarlasında bululan sebzelerini üzerlerine örtecekleri bir örtü ile ürünlerini kontrol altına almış olacaklardır.” dedi.

Meteorolojiden alınan bilgilere göre, soğuk hava etkisini yarına kadar sürdürecek. Buna göre bugün Milas’ta güneşli havaya rağmen en yüksek sıcaklığın 9 derece olması beklenirken, akşam saatlerine doğru düşüş gösterecek olan hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi bekleniyor.

Yetkililer; soğuk havanın oluşturabileceği buzlanma, zirai don, ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği yönünde de uyarılarını tekrarladı. Özellikle su sayaçlarında yaşanabilecek olası bir don olayında abone sahiplerinin mağdur duruma düşmemeleri için sayaçların bulunduğu yerleri ısıya yalıtımlı malzemelerle (talaş, saman, çuval, battaniye, ahşap, sayaçlar ve özel hazırlanmış köpük malzemeler) muhafaza etmeleri gerektiği belirtildi.

Hafta sonu ise soğuk hava etkisini yitirecek. Cumartesi gününden itibaren, hava sıcaklığının yükselmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA