Londra'da Kudüs Paneli

Europal Forum Başkanı Birawi: 'Avrupalılar Filistin konusunda siyasi olarak ilkeliler ancak elini taşın altına koyacak güçleri yok' Filistinli akademisyen Dr. Karmi: 'Filistin’e uluslararası destekte oluşan bu boşlukta Avrupa Birliği çok önemli hale geldi'

Europal Forum Başkanı Zaher Birawi, Ortadoğu barış sürecinde yeni arabulucu olarak adı geçen Avrupa Birliği’nin (AB) bu rolü üstlenip üstlenemeyeceğinin tartışmalı olduğunu söyledi.

Filistinli lobi kuruluşu Europal Forum, İngiltere’nin başkenti Londra’da “Trump’ın Kudüs Sözü: Avrupa’nın Ortadoğu Barışına Liderlik Etmesinin Zamanı” başlıklı bir panel düzenledi.

Europal Forum Başkanı Birawi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma kararının ardından Ortadoğu barış sürecinde arabulucu rolünü kimin üstleneceği sorusunun gündeme geldiğini söyledi.

“Bazıları AB yeni arabulucu olabilir diyor ancak herkes bu konuda hemfikir değil.” diyen Birawi, “Avrupalılar Filistin konusunda siyasi olarak ilkeliler ancak ‘Evet, biz bu işi yaparız. Müdahil oluruz’ diyecek ve elini taşın altına koyacak güçleri yok." görüşünü dile getirdi.

AB'nin Filistin'e önemli miktarda mali yardımda bulunduğunu anlatan Birawi, "Ancak iş barış müzakerelerine gelince asla müdahil olmuyorlar.” dedi.

- "ABD İsrail ile özdeşleşti"

Panelin konuşmacıları arasında yer alan Filistinli akademisyen Dr. Ghada Karmi de Trump’ın Kudüs kararının, ABD ve İsrail çıkarlarının özdeş olduğunu kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi.

“Maske düştü.” ifadesini kullanan Karmi, “ABD bağımsız ve dürüst bir arabulucu olmamakla kalmıyor, İsrail ile özdeşleşmiş durumda artık.” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin aldığı tutumun uluslararası alanda bir boşluk medyana getirdiğini belirten Karmi, “Filistin’e uluslararası destekte oluşan bu boşlukta Avrupa Birliği çok önemli hale geldi.” dedi.

Karmi AB’nin hem Filistin’e hem de İsrail’e sağladığı maddi yardımlar ile arabuluculuk rolü için ideal pozisyonda olduğunu vurguladı.

AB'nin İsrail'i müzakere masasına çekmek için alabileceği önlemler olduğunu hatırlatan Karmi, İsrail vatandaşlarına kıtada vizesiz seyahat hakkının askıya alınmasının bunlardan biri olduğunu söyledi.

- Abbas'tan AB girişimi

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, yeni arabulucu arayışları doğrultusunda hafta başında Brüksel'de AB dışişleri bakanları ile görüşmüştü. Abbas, bakanlara Filistin devletini tanımaları ve AB'ye de barış görüşmelerinde aktif rol alması çağrısında bulunmuştu.

AB'yi gerçek bir ortak olarak gördüklerini vurgulayan Abbas, "Üye devletleri hızla Filistin devletini tanımaya çağırıyorum. Filistin devletinin tanınmasıyla müzakerelerin devam etmesi arasında bir zıtlık bulunmuyor." demişti.

Kaynak: AA