Esentepe'de Trafik Nefes Alacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, trafikte en sıkıntılı noktalardan biri olan Esentepe Kavşağı’nda düzenleme çalışmalarının başladığını söyledi.

Esentepe'de Trafik Nefes Alacak
Bursa’nın ulaşımını rahatlatma hedefiyle projelerine yön veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenleme çalışmalarına başlanan Esentepe Kavşağı’nda incelemelerde bulundu. Aktaş, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı incelemede Esentepe Kavşağı’nda devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bursa’da trafiğin ve ulaşımın çok konuşulduğunu söyleyen Başkan Aktaş, “Bizler de çalışmalarımızı ağırlıklı olarak trafik ve ulaşıma dair yatırımlara ayırıyoruz. Esentepe Kavşağı’nda da belki bugün sıkıntı gibi gözüken ama kısa bir süre içerisinde bittiğinde herkesin çok rahatlayacağı önemli bir çalışma olacak” dedi.

Acil eylem planı kapsamında ulaşım ve trafikle ilgili yatırımların fazla olduğunu ve ulaşımdaki sıkıntıları gidermeyi amaçladıklarını hatırlatan Başkan Aktaş, “Şehir içi ulaşımın kilit noktalarında bulunan Küçük Sanayi Gül Kavşağı, Mudanya Kavşağı ile Orhaneli Kavşağı arası ile Acemler Kavşağı’nda şerit genişletme çalışmaları yapılmasını daha önce kararlaştırmıştık. Günler sürecek çalışmalar yerine kısa vadeli, daha pratik ve daha az maliyetli çalışmalarla trafik akışında ciddi bir ivme kazandırıyoruz” diye konuştu.

Çözüm odaklı bu çalışmalara Acemler Kavşağı’ndan başladıklarını ifade eden Başkan Aktaş, ulaşımın aksadığı önemli noktalardan biri olan Esentepe Kavşağı’nda da iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Başkan Aktaş, Esentepe Kavşağı’nda yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlatarak, “Öncelikle ortadaki ada kaldırıldı. Kavşak kollarındaki şerit genişlikleri arttırılıyor. Bu sayede kavşağın kapasitesi ve geçirgenliği daha da arttırılacak. Ayrıca kavşak kollarına döşenecek sensörler yardımıyla araç yoğunluğuna göre en uygun yeşil ışık süreleri işletilecek. Dolayısıyla araçların bekleme süreleri azalacak ve sirkülasyon daha da hızlanacak. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde kavşak alanlarında dakikalarca süren araç yoğunlukları azaltılmış olacak” şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş, Esentepe Kavşağı’ndaki çalışmalarla trafiğin daha yoğun bir şekilde sirkülasyonunu sağlamayı amaçladıklarını söyleyerek, “Bursa’da kilit olmuş 25 civarında yerimiz var. Seri bir şekilde bunların tamamını düzenliyoruz. Sene sonuna kadar yüzde 35-40 civarında rahatlamayla ilgili hedefimiz vardı. İnşallah bu hedefe doğru hızlı adımlar atmış oluruz” dedi.

Esentepe Kavşağı’nda yapılacak çalışmalar kapsamında, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı istikametinden Esentepe Kavşağı’na bağlanan yol kesiminde orta refüjde kalan yeşil alanlar daraltılıp ilave şeritler açılıyor. Ortadaki dönel adanın kaldırıldığı çalışmalarla sinyalize kavşak akıllı hale getiriliyor. Kavşak giriş kollarındaki yollara konulacak araç algılama sensörleri sayesinde araç kuyruklanma boyu hesaplanarak sinyal süreleri daha verimli olarak çalıştırılabilecek. Araç algılama sisteminin uygulanacağı sinyalize kavşak alanında, kavşak yaklaşma ve çıkış kollarında park yasağı uygulaması getirilerek kavşaktaki trafik sirkülasyonu hızlandırılacak. Kavşak alanında bulunan süs havuzu ve su hattı ile birlikte trafik yönlendirme levhaları, 1 adet yüksek gerilim 11 adet alçak gerilim aydınlatma direği ve billboardlar kaldırılarak bordür trotuar ve asfalt imalatları yeni projeye göre yeniden düzenlenecek.
Kaynak: İHA