Erzincan'da 'Sıfır Atık Projesi' Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Erzincan’da “Sıfır Atık Projesi” tanıtım toplantısı Erzincan Belediyesi Konferans Salonu’nda geniş katılım ile gerçekleştirildi.

Erzincan'da 'Sıfır Atık Projesi' Tanıtım Toplantısı Yapıldı
“Sıfır Atık Projesi” tanıtım toplantısı saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

Daha sonra Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Gökhan Aydemir tarafından proje ile ilgili bilgiler verildi.

Gökhan Aydemir yaptığı açıklamasında; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesinin’ yaygınlaştırılmasına ilişkin program 26 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilerek ‘Sıfır Atık Projesine’ başlanmıştır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakmak hedefi doğrultusunda sıfır atık eylem planı hazırlanıştır. Bu çerçevede öncelikle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ve bakanlığımız ana hizmet binasında bu kapsamda sıfır atık projesi uygulanmaya geçilmiştir” diye konuştu.

Aydemir’in bilgilendirmelerinin ardından Erzincan Valisi Ali arslantaş konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. İlk olarak, anaokulunda eğitim gören oğlunun çevre ile ilgili yaptığı açıklamasını katılımcılara izleten Vali Ali Arslantaş, yeni nesilin bilinçli yetişmesinde emeği olan herkese teşekkürlerini iletti.

Vali Ali Arslantaş, konuşmasına; "Bugün beşinci gününe girdiğimiz Afrin Operasyonu’na katılan askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum. Bu harekât esnasında şehit düşen yiğit vatan evlatlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabrı cemil niyaz ediyorum. Ülkemiz için tehdit oluşturan tüm odakların kısa sürede bertaraf olması için devletimizin azami gayret göstermekte olduğu tüm güvenlik güçlerimiz teyakkuz halinde olmasına rağmen vatandaşlarımızın normal hayat akışı içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri için büyük bir özveriyle çalıştığımızı ifade etmek istiyorum” diyerek başladı.

Arslantaş konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bizlere düşen devletimizin projelerini, hedeflerini ve çalışmalarını aksatmadan sürdürmenin yolunu açmaktır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın eşi Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi tüm Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Erzincan Valiliği olarak bizler de başta kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere şehrimizin her noktasında Sıfır Atık Projesi’ni bu yıl içerisinde uygulamaya koyacağız.

İsrafın önüne geçmek ve kaynaklarımızı daha verimli kullanmak için Sıfır Atık sloganıyla toplumda oluşturacağımız bilinçli tüketim alışkanlığı bizleri bu projede başarıya ulaştıracaktır.

Ülkemiz gün geçtikçe büyüyen, ekonomi ve sanayi alanında sürekli gelişen bir yapı arz etmektedir.

Doğal kaynaklarımızı heba etmeden, doğru ve yerinde kullanmak, tabiata dostça davranmak bizlere emanet bırakılan bu ülkenin zenginliklerini çoğaltarak gelecek nesillere taşımak hepimizin öncelikli hedefidir.

Kaynaklarımızı sürdürülebilir bir şekilde verimli kullanmalıyız. Geçen bir asırdan beri dünya üzerinde kişi başına enerji tüketimi üç katına, ham madde kullanımı iki katına, ama en önemlisi dünya nüfusu beş katına çıkmıştır. Ağacın olmadığı, toprağın ve suların kirli olduğu bir çevrede sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün değildir. Bunun için tüm vatandaşlarımızın duyarlı tüketici davranışları sergilemesi için bilinçlendirilmesi, çevre risklerinin azaltılması için çeşitli önlemler alınması hayati önem taşımaktadır. Bizler öncelikle şehrimizde mevcut durumun tespitini yapacağız. Sürdürülebilir bir planlamayla inanıyorum ki israfın önüne geçeceğiz. Bunun sağlanmasında tüm vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Okullarımız başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitemiz ve medya kanalıyla tüm vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bunu bir iş, görev gibi görmekten öte bir mesuliyet olarak düşünüyoruz. Doğaya, çocuklarımıza, ülkemize karşı duyduğumuz bu mesuliyet bizi hedeflerimize ulaştıracaktır.

Âşık Veysel benim sadık yârim kara topraktır şiirindeki bir dizesinde bizlere şöyle sesleniyor: Bütün kusurlarımızı toprak gizliyor, Merhem çalıp yaralarım düzlüyor, Kolun açmış yollarımı gözlüyor, Benim sadık yârim kara topraktır.

Çevreye karşı tüm kusurlarımızın bitmesini, her mahlûkatın yaşam hakkına saygı duyan, büyüten, yeşerten, canlara dostça davranan nesillerin olmasını diliyorum. Bu duygu ve düşünceler içinde şehrimizde uygulamaya başlayacağımız Sıfır Atık projesinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum."

Vali Ali Arslantaş’ın konuşmasının ardından Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Gökhan Aydemir, ‘Sıfır Atık Projesi’ ile ilgili sunum yaptı.
Kaynak: İHA