Dr. Yaman, ''Obezite Uyku Apnesinin En Sık Nedenlerindendir''

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yaman obezitenin uyku apnesinin en sık nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Dr. Yaman, ''Obezite Uyku Apnesinin En Sık Nedenlerindendir''
Özel Adatıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yaman, uyku apnesi hastalığıyla ilgili açıklamalar yaptı. “Uyku apnesi, uykuda solunumun kısa süreli durmasıdır” diyen Doç. Dr. Hüseyin Yaman, “Uyku apnesi gürültülü bir horlama ile birlikte görülür. İleri derecede büyüyen geniz eti ve bademciklerin ya da büyüyen dil kökü veya sarkan yumuşak damağın hava yolunu tıkaması sonucunda görülür. Obezite de uyku apnesinin en sık nedenlerinden biridir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Uyku apnesi, uyurken sıklıkla sağa sola dönme, terleme, sabahları yorgun kalkma, boğaz kuruluğu, gündüz uyuklamaları, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarak, hayat kalitesini düşürmektedir. Uyku apnesi dikkatsizliğe yol açarak trafik kazası ve iş kazaları riskini arttırmaktadır. Bunun yanında yüksek tansiyon, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, felç, ani gece ölümlerine de neden olabilir” dedi.

Uyku apnesinin tanı koyma süreciyle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Hüseyin Yaman, “Uyku apnesi tanısı “Polisomnografi” denilen uyku testi ile konulur. Bu test gece boyunca beyin aktivitesinin ve solunumsal olayların kaydedildiği bir testtir. Bu testle uykuda solunumun kaç defa durduğu, vücut oksijen değerlerinin ve kalp hızının nasıl etkilendiği ve derin uykuya dalınıp dalınılmadığı gibi parametrelere bakılmaktadır” diye konuştu.

Doç. Dr. Hüseyin Yaman, uyku apnesinin tedavisi hakkında bilgi vererek, “Uyku apnesi olan obez hastalar, kilo verdikten sonra ciddi bir rahatlama yaşarlar. Alkol ve sigarayı bırakmak, uyku ilaçlarından kaçınmak, sırt üstü yatmamak rahatsızlığı azaltır.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer burun kemiği eğriliği, konka denen burun etlerinin büyük olması, geniz eti ve bademciklerin büyük olması, yumuşak damakta sarkma ve üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar varsa hastanın KBB uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve uygun cerrahi işlemlerin yapılması gerekir. Cerrahi girişimlere rağmen düzelmeyen veya ileri derecede uyku apnesi olan hastaların tedavisinde ise CPAP denen pozitif havayolu basıncı tedavisi uygulanmalıdır. CPAP cihazını kullanamayan ya da hafif derece apnesi olan uygun vakalarda da ağız içi apareyler kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA