Doğum Artık Kabus Değil

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yıldız, anne adaylarına doğumda kullanılan anestezi uygulamaları hakkında önemli bilgilendirmede bulundu.

Doğum Artık Kabus Değil
Medical Park Gaziantep Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yıldız, doğumda kullanılan anestezi uygulamaları ile ilgili önemli açıklamada bulundu. Anne adaylarının doğumda çektiği acının azaltılması ve ideal anestezi yöntemi konusunda açıklamalarda bulunan Yıldız, “Doğum, 9 ay gibi uzun bir maratonun son dönemecidir. Bu son dönemeçte yaşanan olaylar ise sağlıklı bir birey olacak bebek için çok önemlidir. Doğum sürecinde anne adayının çektiği ağrının azaltılması için birçok alternatif mevcut. Her ne kadar doğal doğumlarda anestezi tercih edilmese de, çağımızda ağrıların azaltılmasına yönelik bir girişimin yapılmaması düşünülemez. İdeal bir anestezinin ağrıyı kısa sürede azaltması, istenen süre devam etmesi ve anneye en az komplikasyon riski olan fakat bununla birlikte bebeğe zarar vermeyen anestezi şeklidir” dedi.

Doç. Dr. Hüseyin Yıldız, doğum esnasında kullanılan anestezi şekillerini şöyle sıraladı:

"İlki lokal anestezisi vaginal doğum esnasında rahim açıklığı tamamlandıktan sonra anne adayının ıkınmaları ile beraber doğumhaneye alındığında bölgesel temizlik ve anti bakteriyel solüsyonlar sürüldükten sonra vagona çıkışında sağ yan veya orta hatta enjeksiyon şeklinde yapılan anestezidir. Amaç bu bölgeye işlev gören ana sinirin blokajıdır ve “epizyotomi” adı verilen kesi esnasında ve sonrasında dikiş atılırken annenin ağrı duymamasıdır. İkincisi ise bölgesel anestezidir. Sırttan omurilik boşluklarına uygulanan ilaçlarla yapılan anestezi türüdür. İlaçların verildiği boşluğa göre epidural, spinal veya her ikisinin beraber olduğu kombine bölgesel anestezi şekli de kullanılabilmektedir. Üçüncüsü epidural anestezidir. Anestezik ilacın omuriliği saran “dura” adını verdiğimiz bir kılıf ve durayı çevreleyen epidural boşluk dediğimiz bir boşluğa verildiği anestezidir. Uygulama doğumun herhangi bir evresinde yapılabilir. Fakat ilacın verilip ağrının kesilebilmesi için rahmin 4-5 cm açıklığa ulaşması, yani doğumun aktif fazında olması gereklidir. Erken zamanda yapılırsa doğum ağrılarının durmasına neden olabilmektedir. Etkisi nispeten uzundur ve 5-6 saat kadar devam edebilir. Dördüncüsü ise Spinal anestezidir. Omuriliğin içinde bulunduğu omurilik kanalına anestezik ilacın verilmesi ile yapılan anestezi şeklidir. Ağrıyı kesici özelliği 5-10 dakika gibi kısa sürede başlar ve etkisi 2 saat kadar sürer. Spinal anestezinin en önemli etkisi ani tansiyon düşmesidir. Bu durum annedeki tansiyon düşmesi ile beraber bebeğin de sıkıntıya düşmesine neden olabilir. Bu nedenle spinal anestezi öncesi anne adayı damardan serumla takviye yapıldıktan sonra uygulanması komplikasyon riskini azaltır.5. ise sedasyondur. Damardan verilen sakinleştirici ilaçlarla yapılan anestezidir. Özellikle plasentanın çıkmadığı durumlarda plasentanın elle alınacağı durumlarda, dikiş atılırken hastanın rahat etmesi için sedasyon kullanılabilir. Günümüzde pek kullanılmasa da yan ve çapraz bebek duruşlarda bebeğin doğum yoluna çevirerek vaginal doğumu sağlamak için uygun bir anestezi şeklidir. Altıncısı ise genel anestezidir. Hastanın bilincinin kaybolup derin uykuya daldığı anestezi şeklidir. Özellikle sezaryen doğumlarda ve vaginal doğumdan sonra meydana gelen komplikasyonların tedavisi için kullanılan anestezidir. Anestezi alacak olan annenin en çok endişelendiği olay bebeğinin anesteziden etkilenmesidir. Özellikle sezaryen esnasında verilen genel anestezide anne uyuduktan 3-5 dakika içinde hazırlıkları takiben karın açılıp bebek doğurtulur ve bebek anesteziden etkilenmez. Bebek doğduktan sonra ise anestezinin devamı normal operasyonlardaki gibidir. Kısacası her anne adayının ve doğumun özelliklerine göre anestezi şekli de değişebilir. Ve kişiye özel bir işlemdir."
Kaynak: İHA