Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'la telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki telefon görüşmesinde, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG'ye ABD'nin silah desteğine son vermesi gerektiğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Beyaz Saray'ın yaptığı yazılı açıklama görüşmenin içeriğini tam olarak yansıtmıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'la telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'la telefonda görüştü
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Buna göre, görüşmede, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Afrin'de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili görüş teatisinin yanı sıra ikili konulara da değinildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi'nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurguladı.

TERÖRLE MÜCADELEDE İKİLİ İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ ÜZERİNDE DURULDU


Erdoğan'ın, Türkiye'nin kendi ulusal güvenliği için Afrin'i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede, terörle mücadelede ikili iş birliğinin önemi üzerinde duruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG'ye ABD'nin silah desteğine son vermesi gerektiğine tekrar dikkati çekti.

Görüşmede, Erdoğan ve Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki iş birliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etti.

"GÖRÜŞMENİN İÇERİĞİNİ TAM OLARAK YANSITMIYOR"


Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Beyaz Saray'ın yaptığı yazılı açıklama görüşmenin içeriğini tam olarak yansıtmıyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları "ABD'nin yazılı açıklaması görüşmenin içeriğini tam yansıtmıyor. Trump görüşmede 'Tırmanan şiddetten kaygı'dan söz etmedi. Görüşmede Türkiye'deki OHAL'e değinilmedi" açıklamasını yaptı.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın Afrin Harekatı’ndan duyduğu endişeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiği belirtildi.

Türkiye'nin Afrin'deki askeri eylemlerini kısıtlaması gerektiğini vurgulayan Trump, Suriye'de Türk ve ABD güçleri arasında çatışma riskini ortaya çıkarabilecek eylemlerden kaçınılması çağrısı yaptı.

Trump ayrıca, Erdoğan'a bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve sivil kayıplardan kaçınılması tavsiyesinde bulundu.

Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için daha yakın ikili işbirliği yapılmasını önerdi.

Görüşmede ayrıca, Türkiye'de tutuklu bulunan ABD vatandaşları ile ilgili durumunda ele alındığı belirtildi.

Trump'ın OHAL kapsamında Türkiye'de gözaltına alınan Amerikan vatandaşları hakkında ve Türkiye'den gelen yıkıcı ve yanlış laflarla ilgili duyduğu endişeleri de dile getirdiği ifade edildi.

GÖRÜŞME TALEBİ ABD'DEN GELDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşme talebinin ABD'den geldiğini duyurmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ' O BANA DÖNMEDİĞİ SÜRECE BEN ONA DÖNMEM' DEMİŞTİ


Geçen hafta partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin Trump ile Suriye konusunda görüşme olup olmayacağına yönelik sorusuna yanıt veren Erdoğan, 'Şu anda henüz kendisini aramayı düşünmüyorum. Çünkü daha önce bunları konuştuk, o bana dönecekti. O bana dönmediği sürece ben ona dönmem' demişti.