Avrupa Rohingya Konseyinden Bangladeş Hükümetine Çağrı

Avrupa Rohingya Konseyi: (Bangladeş Başbakanı Hasina ve Bangladeşliler) Sizi, Arakanlı Müslümanların eve dönüş anlaşmasını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz. Böylece Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönüşü, sürdürülebilir, güvenilir ve onurlu olur' 'Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanlar konusunda samimi olduğu hiçbir zaman görülmemiştir'

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Bangladeş hükümetine, Myanmar hükümeti ile imzalanan Arakanlı Müslümanların eve dönüş anlaşmasını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

ERC'den Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ve Bangladeş halkına yönelik Arakanlı Müslümanlar adına yapılan açıklamada, "Sizi, Arakanlı Müslümanların eve dönüş anlaşmasını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz. Böylece Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönüşü, sürdürülebilir, güvenilir ve onurlu olur." ifadeleri kullanıldı.

Arakan'da şiddet olaylarının zirve yaptığı 25 Ağustos'tan bu yana Bangladeş hükümetinin sığınmacı kriziyle başa çıkma konusunda örnek sergilediğine işaret edilen açıklamada, "Sizi gelecek aylarda da aynı seviyede kararlılık göstermeye çağırıyoruz." değerlendirmesi yer aldı.

Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanların, güvenlikleri ve temel insan haklarının garanti edilmesi durumunda topraklarına dönüp burada onurlu bir şekilde ve barış içinde yaşamak istediklerine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

" Bu konulara dikkat çekemezseniz Myanmar yönetiminin, Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik kampanyasında sadece bir kısır döngü oluşturacaktır. Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanlar konusunda samimi olduğu hiçbir zaman görülmemiştir. Şu anki anlaşmaya göre, Myanmar hükümeti tüm Arakanlı Müslümanları toplama kamplarına yerleştirecek ve bu insanları kamplarda yavaşça ölüme terk edecektir."

Açıklamada ayrıca Bangladeş hükümetine Arakanlı Müslümanların topraklarına ancak güvenlikleri ve temel insan hakları sağlandığında geri dönmelerini sağlamak için elindeki tüm imkanları kullanma çağrısı yapıldı.

- Arakanlı Müslümanların eve dönüş bilmecesi

Bangladeş yönetimi, Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için sık sık çağrılarda bulunuyordu. Bu kapsamda, Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında 23 Kasım'da bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda olsalar da 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların, Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca uluslararası insan hakları kuruluşları Arakanlı Müslümanların güvenlikleri sağlanıp kendilerine bir takım haklar tanınmadan Myanmar'a dönmelerinin endişe verici olduğunu vurguluyor.

BM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.
Kaynak: AA