Ata Mesleği Dokumacılık Ayakta Tutulmaya Çalışılıyor

Tekirdağ’da asırlardan beri var olan ve unutulmaya yüz tutmuş tezgah dokumacılığı yaşatılmaya çalışıyor.

Ata Mesleği Dokumacılık Ayakta Tutulmaya Çalışılıyor
Tekirdağ’ın Süleymapaşa ilçesine bağlı Karacakılavuz köyünde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla kadınlar tarafından asırlık tezgahlarda dokunan atkı, heybe, çanta, seccade, kilim ve masa örtüleri, gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor. Yaşlı kadınların yaşatmaya çalıştığı dokumacılık için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de çeşitli projeler yürütüyor.

"İlk olarak annem bana öğretti"

Yaklaşık 14 yıldır dokumacılık yaptığını belirten Münire Vardı, "14 senedir buraya geliyorum. Yaz kış demeden devamlı geliyorum. Heybe yapıyoruz, düşeme yapıyoruz, seccade yapıyoruz. Büyüklerimizden öğrendik. Ondan önce de hoca vardı bizlere öğretti. İlk olarak annem bana öğretti. Satış yapamıyoruz, alan yok belli bir yer yok dokuyoruz dokuyoruz, satılır diyoruz ama satış yok" dedi.



"Burayı açtılar yardımcı oldular"

Dokumacılığı öğrenip kendini geliştirmek için geldiğini belirten Hamidiye Beker, "Bu işi öğrendim sayılır. Bir haftalık bir kursa katıldım ama iki aylık olarak katıldım. Yeni bir belge alacağım buraya da onun için geldim. Hocanın bu konuda uzman olduğunu öğrendim. Dört ayağı öğrenip ondan sonra kendimi geliştirmeyi planlıyorum. Burayı açtılar yardımcı oldular. Mutluyum yapacağım böyle güzellikler için keyifle bekliyorum" ifadesini kullandı.

"Çekyatlar çıkınca bunlara hiç değer veren yok"

Geçmişte annesiyle birlikte dokumacılık yaptığını ve dokumacılığın yerini çekyatların, koltukların aldığını vurgulayan Emine Demir, "6 sene oldu geleli. Annemden de biliyorum daha önce dokuyordu. Eskiden dolay dolay miden dokurduk. Eskiden 5 tane namazlık dokuyup duvara asardık. Biz annemden gördük şimdi de biz buraya geldik. Müracaat ettim gel buyur dediler ben de geldim. Eskiden bunlar çok tutulurdu şimdi koltuklar, çekyatlar çıkınca bunlara hiç değer veren yok yani" açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA