Filistinli Ahed Tamimi İsrail'de Devlet Krizine Yol Açtı

İsrail Savunma Bakanı Liberman’ın Filistinli aktivist 16 yaşındaki Ahed Tamimi’nin serbest bırakılması kampanyasına katıldığı için Yahudi entelektüel şair Yehonatan Geffen’in ismine Ordu radyosunun programında yer verilmemesi isteğine İsrail Başsavcılığından itiraz geldi. İsrail Başsavcılığı, Liberman’ın Ordu radyosunun program siyasetine müdahale hakkı bulunmadığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yehonatan Geffen Liberman’ın İsrail askerlerine direniş gösteren, hatta bir İsrail askerini tokatlayıp kardeşini kurtarmaya çalışan Filistinli aktivist Ahed Tamimi’ye destek verdiği ve Nazilere karşı direnen ve genç yaşında Nazi soykırımında hayatını kaybeden günlük yazarı Yahudi kızı Anne Frank’a benzettiği için Yahudi entelektüel şair Yehonatan Geffen’e İsrail Ordu radyosunda yer verilmemesi için Radyo müdürü Gal Galaz’ın aradığı belirtildi. Liberman’ın bu hareketine tepki olarak İsrail Başsavcılığı, İsrail Savunma Bakanı Avichai Mandelblit Liberman’ın Radyonun yayın siyasetine karışmaya hakkı olmadığını açıkladı.

Yahudi entelektüel Şair Yehonatan Geffen İnstragam hesabından, kardeşini kurtarmak için köyü Nebi Salih’de İsrail askerini tokatlayıp tekmeleyen, Türkiye’de kendisine cesaret ödülü verilen ve halen tutuklu bulunan 16 yaşındaki Ahed Tamimi’nin kurtarılması için dünya genelindeki kampanyaya destek verdiğini açıklamış ve onu Almanya’daki soykırımda hayatını kaybeden Yahudi kızı Frank Anne’ye benzetmişti.

Ahed Tamimi 19 Aralık’tan beri askere saldırma, güvenliğe zarar verme, kışkırtma ve benzeri suçlamalardan dolayı gözaltında tutuluyor. Tamimi’nin mahkeme gününe kadar gözaltında tutulacağı belirtildi. Yahudi yazar, şair Yehonatan Geffen instragam hesabında, onun etkinliklerini Jan Dark’e benzemiş ve onun için "O bu şartlar içine doğdu. Onun doğduğu topraklar 50 yıldır işgal altına bulunuyor ve onlar aşağılanıyor” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: İHA