Ukrayna Birlik Gününü Kutluyor

Ukrayna halkı, Doğu ve Batı Ukrayna’nın 1919 yılında birleşmesinin yıl dönümünde, bugün Birlik Günü “Den’ Sobornosti”yi kutluyor.

Ukrayna Birlik Gününü Kutluyor
Ukrayna Birlik Günü kutlamalarında iki renkli Milli Bayrağı taşıyarak, Kiev’deki Ukrayna’nın iki kesimini birleştiren Dinyaper nehrinin üzerinde sembolik bir insan zinciri oluşturdu.

Daha önceleri iki ayrı ülke olan Doğu ve Batı Ukrayna, Birlik Anlaşmasıyla 1919’da birleşmişti. O zamana kadar Doğu Ukrayna, Ukrayna Halk Cumhuriyeti, Batı Ukrayna ise Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti olarak ayrı imparatorluklara bağlıydı.

İki Ukrayna’nın birleşmesinin 71. Yılı kutlamalarında, 1990 yılında, 300 bin kişi 482 km uzunluğunda bir insan zinciri oluşturmuştu. İlk defa bu kutlamalarda Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin mavi yeşil milli bayrağı dalgalandırıldı. Bugün de Ukrayna Halkı Kiev’de İki Ukrayna’yı birleştiren Dinyeper köprüsünde sembolik bir insan zinciri oluşturarak birlik gününü kutladı. 21 Ocak 1999’da Ukrayna Cumhurbaşkanı 22 Ocağı Ukrayna’nın Birlik günü tatil ilan etti.
Kaynak: İHA