Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak Açıklaması

'Bilim dışı açıklamalara itibar etmeyin, aşı karşıtı propagandaları ciddiye almayın, bilimsel temeli olmayan gerekçelerle çocuğunuzu riske atmayın ve çok geç olmadan çocuğunuzun aşılarını yaptırın'.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ailelere "Bilim dışı açıklamalara itibar etmeyin, aşı karşıtı propagandaları ciddiye almayın, bilimsel temeli olmayan gerekçelerle çocuğunuzu riske atmayın ve çok geç olmadan çocuğunuzun aşılarını yaptırın." çağrısında bulundu.

TEB'den yapılan açıklamada, son dönemlerdeki aşı karşıtı söylemlerin endişeyle takip edildiği belirtildi.

Aşı reddinde bulunan aile sayısının 10 bine ulaştığı haberlerinin basına yansıdığı ifade edilen açıklamada, bu durumun toplumun sağlığı açısından vahim, kabul edilemez olduğu, ivedilikle önlem alınması gerektiği bildirildi.

Aşıyı 2011'de 183, 2013'te 913, 2015'te 5 bin 91 kişinin reddettiği aktarılan açıklamada, "Bugüne dek dünyada aşı karşıtı kampanyaların yürütüldüğü ülkeler olmuştur ve o ülkeler, bunun sonucunda ciddi salgınlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır ki bu durum o ülkelerde sağlık harcamalarının artmasına ve milli hasılatın zararına neden olmuştur. Unutulmamalıdır ki aşılama, hastalıkla mücadeledeki en etkin kazanımlardan birisidir. Aşılar, üretim ve dağıtım esnasında titizlikle gözden geçirilmekte, bireyin ve toplumun sağlığına olumsuz katkıda bulunacak bir durumun oluşmasına müsaade edilmemektedir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, insan ve toplum sağlığı alanında çalışmalar yapan, medyaya açıklamalarda bulunan kişilere daha hassas ve duyarlı davranma çağrısında bulunuldu.

- "Çok geç olmadan çocuğunuzun aşılarını yaptırın"

Aşıların içerisinde bulunan maddelerin "alzaymır, otizm gibi hastalıklara yol açabileceği" gibi kirli ve yanlış bir bilginin topluma empoze edilmek istendiği kaydedilen açıklamada, aşıların içerisinde bulunan çok düşük miktarlardaki cıva ve alüminyumun toksik olduğunu gösteren herhangi bir bulgu veya verinin olmadığı vurgulandı.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da çocuklarını aşılatmayan ailelere yönelik, "Bilim dışı açıklamalara itibar etmeyin, aşı karşıtı propagandaları ciddiye almayın, bilimsel temeli olmayan gerekçelerle çocuğunuzu riske atmayın ve çok geç olmadan çocuğunuzun aşılarını yaptırın. Aşı yaptırmak, kol ağrısı, hafif ateş gibi hızla geçecek yan etkiler dışında çocuğunuza zarar vermez. Aşıyla önlenebilecek hastalıkların çocuğunuzun, ailenizin ve toplumun geleceğini karartmasına izin vermeyin." çağrısında bulundu.
Kaynak: AA