ABD Başkan Yardımcısı Pence İsrail'de

İsrail Başbakanı Netanyahu:'Sayın Başkan Yardımcısı, uzun yıllar boyunca yüzlerce dünya lideriyle burada bulunma ayrıcalığım oldu ve hepsine 'İsrail'in başkenti Kudüs'e hoş geldiniz' diyordum. Ancak ilk defa 'Kudüs İsrail'in başkenti' şeklindeki üç kelimeyi söyleyebilecek biri ile burada olacağım''Başkan Trump'a ve destek verdiğinizi bildiğim size bu tarihi açıklamadan dolayı teşekkür ederim''Sizinle bu ziyaretinizde hiçbir zaman olmadığı kadar mükemmel olan ilişkilerimizi ve müttefikliğimizi pekiştirmenin ve ortak hedefimiz olan bölgemizde barış ve güveni inşa etmenin yollarını konuşacağız'

KUDÜS – ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Mısır ve Ürdün'ü de kapsayan Ortadoğu ziyaretinin son durağı olan İsrail'deki resmi temaslarına başladı.

Ziyareti kapsamında ilk olarak Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi'nde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Pence, Batı Kudüs'te resmi törenle karşılandı.

Netanyahu, Pence'e hitaben yaptığı konuşmada, "Sayın Başkan Yardımcısı, uzun yıllar boyunca yüzlerce dünya lideriyle burada bulunma ayrıcalığım oldu ve hepsine 'İsrail'in başkenti Kudüs'e hoş geldiniz' diyordum. Ancak ilk defa 'Kudüs İsrail'in başkenti' şeklindeki üç kelimeyi söyleyebilecek biri ile burada olacağım." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararına değinen Netanyahu, "Başkan Trump'a ve destek verdiğinizi bildiğim size bu tarihi açıklamadan dolayı teşekkür ederim." diye konuştu.

ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerin "mükemmel" olduğunu vurgulayan Netanyahu, "Sizinle bu ziyaretinizde hiçbir zaman olmadığı kadar mükemmel olan ilişkilerimizi ve müttefikliğimizi pekiştirmenin ve ortak hedefimiz olan bölgemizde barış ve güveni inşa etmenin yollarını konuşacağız." ifadelerini kullandı.

Netanyahu, dün yurt dışında görevli İsrail büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmasında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a hitaben, "Barış sürecinde ABD'nin ara buluculuğunun alternatifi yok." demişti.

Ülkesinde bulunan ABD Başkan Yardımcısı Pence'i "İsrail'in hakiki ve harika dostu" şeklinde nitelendiren Netanyahu, "Pence ile güvenlik ve barış gibi iki önemli dosyayı görüşeceğim." şeklinde konuşmuştu.

Mısır ve Ürdün'ü de kapsayan Ortadoğu turu kapsamında dün akşam İsrail'e gelen ABD Başkan Yardımcısı Pence, yarın akşam ülkeden ayrılacak.

Kaynak: AA