Triko Sektörüne Yönelik İstişare Toplantısı

Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) triko sektörüne yönelik istişare toplantısı düzenlendi.

GTO'dan yapılan açıklamaya göre, GTO binasındaki toplantıda, renk ve iplikteki sıkıntı, hammaddenin dövizle alınması, ürünlerin "TL" ile satılması, kalifiye eleman sıkıntısı, iplikte hijyeni sağlamak amacıyla yıkama tesisleri kurulması ve denetlenmesi başta olmak üzere sektörde yaşanan sıkıntılar değerlendirildi.

Toplantıya Gaziantep Çorapçılar Trikotajcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Reşit Durak'ın yanı sıra GTO Meclisi üyeleri Kemal Delioğlu ve Erol Doğan, Meslek Komite Başkanı Yasin İmrek, komite üyeleri Abuzer Özdemir ve Hasan Tırman ve sektörde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, burada yaptığı konuşmada, Gaziantep ekonomisinde triko sektörünün önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, "Ülkemizde triko ihtiyacının yüzde 70'ini Gaziantep tek başına karşılıyor. Sektör binin üzerinde işletme ve 80 milyon adedi aşan üretimiyle, Gaziantep ekonomisinde lokomotif sektörlerden biri. Sektör son yıllarda gerçekleşen ekonomik hamleler sonucunda üretim kapasitesinde ikinci sırayı almış bulunuyor. Sektörün dışa açılma, marka yaratma, finans kaynaklarına erişim, kalifiye eleman gibi alanlarda önemli desteklere ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

Triko sektörünün markalaşamadığı için birçok ünlü firmaya fason üretim yaptığını savunan Hıdıroğlu, şunları kaydetti:

"Firmalarımız dışa açılamadıkları için ürettikleri ürünleri dolaylı yoldan ihraç ediyor. Bunun yanında, yüksek girdi maliyetleri, döviz kurlarındaki dengesizlik, tanıtım eksikliği gibi sorunlar var. En büyük sıkıntıysa yıllardır sektörün gündeminde olan ve her toplantıda gündeme gelen hammaddenin dövizle alınıp, ürünün TL ile satılmasıdır. Triko sektörünün gelişimi çok ciddi istihdam alanları yaratmanın yanı sıra işsizliğin azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Triko sektöründe faaliyet gösteren firmalar, zaman kaybetmeden kurumsallaşmaya ve markalaşmaya önem vermelidir."

Kaynak: AA