Başbakan Yıldırım Medya Temsilcileriyle Bir Araya Geldi (3)

Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Yıldırım: '(Rusya'nın 'Pentagon, Suriye’deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı' açıklaması) Tabii bu tespit bizim baştan beri söylediğimiz gerçeği teyit ediyor. Rusya'nın böyle bir tespit yapıyor olması bizim ne kadar haklı bir iş yaptığımızı bir anlamda destekler mahiyette. Doğrusu burada terör örgütlerinin yuvalanması bizim kadar rejimin geleceği için de tehlike, Rusya için de tehlike. Suriye'nin toprak bütünlüğü için de tehlike' 'Bu bölgeye yönelik her türlü lojistik destek bu operasyonun hedefidir. Bu kadar net ve açık söylüyorum' 'Bu noktaya kolay gelinmedi, çok çetin müzakereler oldu. Hava sahasının kapatılma konusu şu an için söz konusu değil ama sürekli 7/24 esasına göre bir koordinasyon var. Bu koordinasyon çerçevesinde bu harekat icra ediliyor'

Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Rusya Savunma Bakanlığı'nın, "Pentagon, Suriye’deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı" açıklamasına ilişkin, "Tabii bu tespit bizim baştan beri söylediğimiz gerçeği teyit ediyor. Rusya'nın böyle bir tespit yapıyor olması bizim ne kadar haklı bir iş yaptığımızı bir anlamda destekler mahiyette. Doğrusu burada terör örgütlerinin yuvalanması bizim kadar rejimin geleceği için de Rusya için de tehlike. Suriye'nin toprak bütünlüğü için de tehlike." dedi.

Medya temsilcileriyle bir araya gelen Yıldırım, 11.05 itibarıyla Kuzey'den Kilis Gülbaba mevkisinden iki noktadan birliklerin Afrin bölgesine geçiş yaptığını belirterek, "Allah yar ve yardımcıları olsun." dedi.

Zeytin Dalı Harekatı'na katılan asker sayısının sorulması üzerine Yıldırım, yeterince operasyona katılacak asker olduğunu ifade ederek, "Sayı telaffuz etmeyelim ama oradaki terör birliklerinin, terör yuvalarını dağıtacak sayıda planlama yapıldı. Herhangi bir sıkıntı yok. Şu an itibarıyla herhangi bir yaralımız, şehidimiz söz konusu değil." dedi

Daha önceden Kilis'e roketler düştüğünü, hayatını kaybeden sivil ve askerler olduğunu hatırlatarak, Türkiye'yi böyle bir operasyona mecbur bıraktıklarını ifade eden Yıldırım, "Afrin operasyonuyla Suriye’den Türkiye'ye yeni bir göç dalgası olabilir mi?" sorusunu, "Şu anda Afrin de İdlib de hareketli. Dolayısıyla böyle bir göç dalgası ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ancak bizim planlamamız sınırımızın güneyinde yani dışında bunları karşılamak, orada iskan etmek şeklinde. Hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Çünkü içeride daha fazla kapasite yok. Sınırımızın hemen dışında kamp alanları oluşturuyoruz. Bu ihtimale karşı tedbirlerimizi alıyoruz." diye yanıtladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın "ABD'nin bölgeye çok silah yığmasının Türkiye'yi bu harekete mecbur bıraktı" söylemi hatırlatarak, bu diplomasinin perde arkasının sorulmasına da Yıldırım, şöyle yanıt verdi:

"Tabii bu tespit bizim baştan beri söylediğimiz gerçeği teyit ediyor. Rusya'nın böyle bir tespit yapıyor olması bizim ne kadar haklı bir iş yaptığımızı bir anlamda destekler mahiyette. Doğrusu burada terör örgütlerinin yuvalanması bizim kadar rejimin geleceği için de tehlike, Rusya için de tehlike. Suriye'nin toprak bütünlüğü için de tehlike. Bu noktaya kolay gelinmedi, sadece o kadar söyleyeyim. Çok çetin müzakereler oldu. Hava sahasının kapatılma konusu şu an için söz konusu değil ama sürekli 7/24 esasına göre bir koordinasyon var. Bu koordinasyon çerçevesinde bu harekat icra ediliyor."

Yıldırım, "Suriye konusunda İran ve Rusya ile alakalı bir işbirliği sürecimiz var. İdlib özelinde bu işbirliği ne aşamada ve bazı kontrol noktaları oluşturulacaktı Türkiye tarafından, bunlar tamamlandı mı?" şeklindeki soruya karşılık şöyle dedi:

"Hayır henüz tamamlanmadı. Tam Afrin'in güneyinde 3 kontrol noktamız var. Onlar da tabii bu operasyonla birlikte o noktalar da hedef haline geldi. Onlara yönelik tedbirlerimizi de aldık. İdlib'te bir demiryolunun doğusu ve batısı diye bir mutabakat hattı var. O hat boyunca geriye kalan 8-10 tane daha kontrol gerginliği azaltma, çatışmayı önleme noktası tesis edilecek. Ama şu anki önceliğimiz bu operasyonun başarıyla tamamlanması. Tabii bir yandan da rejim, Rusya'nın desteğiyle İdlib'te alan kazanma gayretlerini sürdürüyor."

- Zeytin Dalı

Zeytin Dalı Harekatı'nın isminin nasıl tespit edildiğine ilişkin soru üzerine de, "Afrin'de yaşayan hiçbir suçu, günahı olmayan masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz. Suriye'nin barışı, geleceği için, toprak bütünlüğü için terörün sona erdirilmesi için Türkiye zeytin dalını uzatıyor. Zeytinleri masum insanlara, dalları da terör örgütlerine veriyoruz." dedi.

Yıldırım, "Terör örgütünün elindeki, Amerika'nın gönderdiği silahlar da vuruluyor, imha ediliyor. Ek bir lojistik girişimi olursa Amerika'dan Türkiye'nin tavrı ne olur?" sorusuna "Bu bölgeye yönelik her türlü lojistik destek bu operasyonun hedefidir. Bu kadar net ve açık söylüyorum." yanıtını verdi.

Harekatla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştüğünü ve operasyona tam desteği olduğunu belirten Yıldırım, "Aynı şekilde Sayın Kılıçdaroğlu ile Almanya'da olduğu için yüz yüze görüşemedik, telefonla görüştük. O da operasyonu destekliyor. Hava sahasının kullanılması konusunda endişesi vardı. Onu da açıkladık ve endişesini de giderdik." dedi.

- Rusya üzerinden görüşme

Binali Yıldırım, "Suriye Devlet Başkanı geçen ay PKK uzantısı kurumları vatan haini olarak nitelendirmişti. Bu terör örgütlerinin Suriye'nin toprak bütünlüğünü de hedef aldığını açıkladınız. Bu harekatın başarısı için Suriye merkezi hükümetiyle doğrudan temas etmenin faydası olmaz mı?" sorusu üzerine ise "Tabii 7 yıl boyunca yaşadıklarımızı dikkate alırsak bunun böyle hemen dediğin gibi olması çok gerçekçi değil. Ama daha alt düzeylerde bu mesele konuşuluyor. Arkadaşlarımızın dolaylı, hem Rusya üzerinden hem de Suriye içinde doğrudan temasları sürüyor. Tabii ki bölgede her ne kadar çok büyük zulüm yapıldı, çok insan öldü, çok yanlış yaptı. Tüm bunlara rağmen şu anda geldiğimiz noktada rejim de işin bir parçası, bunu da görmemiz lazım. Yok sayamayız." değerlendirmesini yaptı.

(Sürecek)
Kaynak: AA