Uganda'da Kan Stokları Tükendi

Uganda kan bankasında yalnızca 150 ünite kan kaldığı ve bunun ülke genelindeki ihtiyacı karşılamayacağı uyarısı yapıldı Ülke genelindeki birçok hastanede kan stokunda yaşanan kıtlık sebebiyle ameliyat yapılamıyor Uganda Kalp Enstitüsü yöneticilerinden Dr. Omangino: 'Normalde bir kalp hastasının ameliyatında en az 6 ünite hazır kan bulunması gerekirken hastanemizde şu an için maalesef hiç kan yok'

Uganda genelindeki hastanelerde kan stoklarının tükenme noktasına geldiği ve önemli ameliyatların yapılamadığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığına bağlı "Uganda Kan Transfüzyon Hizmeti" (UBTS) tarafından yapılan uyarıda, kan bankasında sadece 150 ünite kan kaldığı ve bunun ülke genelindeki ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceği duyuruldu.

Kan stoklarındaki yetersizlik nedeniyle başkent Kampala dahil olmak üzere birçok şehirde önemli ameliyatların yapılamadığı kaydedildi.

Stoklardaki kıtlıktan en fazla Uganda Kalp Enstitüsünün (UHI) etkilendiği belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan UHI yöneticilerinden Dr. John Omangino, stoklardaki azalmadan çok etkilendiklerine dikkati çekerek, "Normalde bir kalp hastasının ameliyatında en az 6 ünite hazır kan bulunması gerekirken hastanemizde şu an için maalesef hiç kan yok." dedi.

- Kadın doğum bölümünde hayatını kaybedenler oldu

Kan sıkıntısının en çok hissedildiği birimlerden kadın doğum bölümlerinde de kan kaybından hayatını kaybedenler olduğu, kan stoku olmadığı için bu hastalara müdahale edilemediği belirtildi.

Uganda Doktorlar Birliği Genel Sekreteri Mukuzi Muhereza, yaptığı açıklamada, ülkedeki kan stoku probleminin neredeyse kriz seviyelerine ulaştığının altını çizerek, "Bu ülke çapında bir sorun. Acil bir durum. Neredeyse her hastane kan stoku için yalvarır duruma düştü." diye konuştu.

- Yıllık kan ihtiyacı karşılanamıyor

Uganda'da sürekli olarak artan kan ihtiyacını karşılamak için günlük bin 200 ünite kana ihtiyaç duyuluyor.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, her ülkenin toplam nüfusunun yüzde 1'ine eşdeğer kan ünitesi toplaması öneriliyor.

Yaklaşık 42 milyon nüfusu olan Uganda'da ülke genelindeki hastanelerin sayısı ve kişi sayısı göz önüne alındığında, yılda en az 340 bin adet güvenli kan ünitesi bulundurulması gerekirken bu sayı genellikle yılda 200 bini aşamıyor.

Ülkede gelecek 6 ay içerisinde kan stoku probleminin çözülebilmesi, donör ve test kitlerinin temin edilmesi ve kan bağışçılarının finanse edilmesi için 1,4 milyon avronun gerekli olduğu vurgulanıyor.

Öte yandan Uganda Sağlık Bakanlığı, kan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için altı günlük bir kan bağışı kampanyası başlattı.

Kaynak: AA