Türkiye, 2020 Dünya Hava Oyunları Adayı

Türkiye, Uluslararası Hava Sporları Federasyonu (FAI) tarafından düzenlenecek 2020 Dünya Hava Oyunları’nın ev sahipliğine aday olan son 3 aday ülke arasına ismini yazdırdı.

Türkiye, 2020 Dünya Hava Oyunları Adayı
Türk Hava Kurumu (THK) Havacılık ve Eğitim Dairesi tarafından ’2017 Yılı Yamaç Paraşüt Uçuş-Eğitim Faaliyetleri Değerlendirme Semineri’ Eskişehir’in İnönü ilçesinde gerçekleştirildi.

Türkiye’deki tüm Yamaç Paraşüt Kulüpleri, KKTC Hava Federasyonu Başkanlığı temsilcileri ve eğitimcilerinin katıldığı seminer, İnönü Belediyesi Konferans Salonunda düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı Havacılık ve Eğitim Daire Müdürü Bekir Akyüz, kurum olarak 2020 Dünya Hava Oyunlarının Türkiye’de yapılması için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.

Akyüz, "Hepinizin yakından takip ettiği 2020 Dünya Hava Oyunlarının son aşamasındayız. İnşallah ipi göğüslemek üzereyiz. THK’nın şahsi girişimleri ile tıpkı 1997’de olduğu gibi Dünya Hava Oyunlarını 2020’de Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Bu konuda son aşamaya gelindi. Beklentimiz şubat ayı gibi Almanya’da sonuçların açıklaması yönünde” dedi.



"Dünya Hava Oyunları için 7 aday ülke vardı"

Faaliyetler hakkında konuşan Akyüz, uluslararası bir organizasyonun Türkiye’de yapılmasının turizm açısından ciddi bir önem arz ettiğini bildirdi. Akyüz, "Ülkemiz çok kritik günlerden geçiyor. Biliyorsunuz 1-2 sene öncesinde de turistlerin Türkiye’ye gelmemesi için maalesef Türkiye’ye karşı olan çevreler tarafından yoğun baskı yapılıyordu. Bu anlamda uluslararası 170’den fazla üyesi olan bir kuruluşun bu organizasyonunun Türkiye’de gerçekleştirilmesi ülkemize çok pozitif katkı sağlayacağı düşüncesi ile yola çıkıldı. Dünya Hava Oyunları toplantısı her yıl bir sefer büyük genel kurul şeklinde yapılıyor. Önceki yıldan başlayarak da yıl ortası toplantısı konuldu. Bu yıl ortası toplantılara da 140’dan fazla üye ülkenin aktif ve prestijli üyeleri, bu üyelerin başkanları 2016 yılının Ekim ayındaki toplantıda 2020’ye aday olma kulis faaliyetleri genel başkanımızın başkanlığında başladı.

Takiben 2017 yılın içerisinde aday adaylığımız kabul edildi. FAİ Başkanı yanındaki bir heyetler kurumumuzu ziyaret etti ve Türkiye’nin potansiyel olarak yarışmaların yapılacağı bölgelerde bir haftalık teknik bir inceleme oldu. 2020 Dünya Hava Oyunları için 7 aday adayı ülke vardı. Bu ülkelerden en son üç aday adayı ülke kaldı. Bunlar Türkiye, ABD ve Malezya oldu. Yaptığımız çalışmalar dolayısı ile kesine yakın bilgiler arasında olan THK’nın ipi göğüslemek üzere olduğudur. Önümüzdeki aylarda açıklanacak olan 2020 Dünya Havacılık Oyunları ülkemize ve sporcularımıza hayırlı olur inşallah" ifadelerini kullandı.

"İnönü’ye uluslararası merkez olma teklifi var"

İnönü ile ilgili ciddi çalışmaların olduğunu aktaran Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı Havacılık ve Eğitim Daire Müdürü Bekir Akyüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle İnönü ile ilgili bir sürprizimiz olacak. FAI İnönü Havacılık ve Eğitim Merkezini Dünya Uluslararası Hava Sporları Eğitim Merkezi yapma teklifleri var. Bu konu henüz bir proje. Bu proje içinde çalışmalar devam ediyor. Bunun deneme sürecine de 2018 yılından itibaren başlayacağız. Dolayısı ile 2018 yılı için öncesinde ve sonrasında hakem seminerleri antrenör ve öğretmen eğitimleri de uluslararası düzeyde buradaki eğitim merkezinde yapılarak dünyada bir ilk olacak. Buna göre biz bugünkü planları dizinleyeceğimiz ve hareket noktamız bu söylediklerimizden yola çıkarak olmalı diye düşünüyorum. Bugünden başlayarak uluslararası aktivitelere katılmak toplantılar festivaller şampiyonlar yarışmalar ve diğer uluslararası organizasyonların içerisinde Türkiye’nin sıklıkla eğer mümkünse hepsinin içerisinde yer alması bu anlamda önem kazanıyor. Bir tarafta öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde tecrübelerinin artırılmasına yönelik plan projelerin yapılması gerekiyor."

"İnönü’ye çok büyük görevler düşecektir"

Seminere ev sahipliği yapan İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt ise konuşmasında, "Geçmişten bugüne kadar gelen çalışmaların temel amacı gençlerimize havacılığı sevdirmektir. Bu branşları biri de yamaç paraşütü. Gençlerimize hava sporlarını sevdirmek amacı ile 1930 yıllarda yola çıkılmış ve birçok alanda başarı sağlanmıştı. Havacılık sporlarını artık kendi içerimizde değil de dünya arenasında da tanıtımın yapılması gerekiyordu. Böyle bir organizasyonda 2020 yılında FAİ’nın ülkemizi seçmesinden sonra da İnönü ilçemize de çok büyük görevler düşecektir. Bunun farkındayız ve seve seve üzerimize düşen görevleri yapmaya azimliyiz, kararlıyız ve hazırız. 2020 Dünya Havacılık Oyunları için ilçemizde C tepesinde yeni planlarımız var. Bunların arasında dinlenme tesisleri, umumi alanlar, yolun iyileştirilmesi ve teleferik hattı planlamaları yapıldı. İnşallah FAİ en kısa zamanda 2020 Dünya Havacılık Oyunları sonucunu açıklar ve oyunları ülkemize verir" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hava Federasyonu Başkanı Zeki Ziyan, Federasyon Yamaç Paraşütü eğitimcileri Umut Akçıl ve Cemal Direkçi’nin de katıldığı seminer; yönerge çalışması, şampiyonların yerinin belirlenmesi ve katılımcıların verilerinin değerlendirilmesi ile sona erdi.
Kaynak: İHA