Kadınların El Emeği Gelir Kapısı Oldu

Ordu'da kadınlar evde ürettikleri ürünleri, Büyükşehir Belediyesinin El Emeği Çarşısı'nda satma imkanı buluyor İğne oyasından süs eşyasına kadar pek çok ürün ortaya koyan kadınlar, çarşıda kira ödemeden satış yaparak ev ekonomilerine katkı sunuyor.

Ordulu kadınlar, El Emeği Çarşısı'nda sattıkları ürünlerle aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesince, kadınların talebi doğrultusunda yaklaşık 3 ay önce açılan çarşı, 5 bin 468 kişi tarafından ziyaret edildi.

Altınordu ilçesinde iki katlı binada hizmet veren çarşıda 20 stant, 15 gün boyunca dönüşümlü olarak kullanılıyor.

Çarşıda, iğne oyasından tel kırmaya, ahşap boyamadan, süs eşyalarına kadar pek çok el emeği ürün ekonomiye kazandırılıyor.

Kadınlar, evlerinde ürettikleri ürünler için önemli bir sergi ve satış noktasına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

İki çocuk annesi 45 yaşındaki Halime Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde yaptığı ürünleri çarşıda satışa sunduğunu söyledi.

Çarşıda sosyal bir çevre edindiklerini de anlatan Atlı, "Tel kırma, iğne oyası gibi el işi yapıyorum. Kızım olmadığı için yaptıklarımı evde biriktiriyordum. Sattığım ürünler ekonomi adına güzel bir imkan oldu. Ayrıca burada bulunan diğer bayanlarla güzel bir ortam sağlamış olduk." dedi.

Meltem Varol ise kız kardeşi ile internette öğrendikleri nikah ve sünnet gibi organizasyonlarda konuklara hediye edilen süs eşyalarını ürettiğini ve bunun gelirleri olduğunu belirtti.

Kendilerine bu imkanı sunan ve emeği geçenlere teşekkür eden Varol, "Başkanımızın da ev hanımlarına değer vermesi çok önemli. Bayanlarımız için çok güzel bir ortam oldu." diye konuştu.

- "Harçlığımı çıkarıyorum"

Büşra Eryeler de Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları'nda (ORMEK) taş boyama üzerine eğitim aldığını dile getirdi.

Emek verdikleri üründen para kazandığı için mutlu olduğunu söyleyen Eryeler, şunları dile getirdi:

"Buraya ilk geldiğimde taş boyama biliyordum. Burada kapı süsleri, takı, örgü çeşitlerini de öğrenmeye başladım. Bu anlamda burası bana yenilikler de katmış oldu. Bize gösterilen imkan anlamında çok mutluyuz. Harçlığımı çıkarıyorum. Tüm bayanlar da ailelerinin bütçesine katkı sunuyor."

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise çarşıda kendilerinin sadece sevk ve idare bölümünde yer aldıklarını belirtti.

Yılmaz, kadınların, hiçbir kira ücreti ödemeden satış yapabildiğini vurgulayarak, ORMEK şubelerinde eğitim görenlerin de çarşıda ürünlerini sergileyebildiğini aktardı.

Bu tür sosyal ve kültürel çalışmalara imza atmayı sürdüreceklerine işaret eden Yılmaz, çarşının yanında bulunan alanı düzenleyeceklerini belirterek daha önce sebze pazarlarında satılan yöresel ve organik ürünlerin de sergilenerek satılacağını kaydetti.
Kaynak: AA