Geçimini Pekmez Satarak Sağlıyor

Kütahya’nın Şaphane ilçesinde yaşayan İbrahim Atak, 25 yıldır kendi yetiştirdiği üzümlerden pekmez yapıp pazarlarda satarak geçimini sağlıyor.

Geçimini Pekmez Satarak Sağlıyor
Yetiştirdiği üzümlerde en ufak bir ilaç kullanmadığını belirten Atak, ’’Üzümlerimin bakımını aksatmadan yaparım. Hasat zamanı pekmezlik olacak kıvama gelmeden toplamam. 25 yıldır hem kendi yiyeceğim pekmezi hemde satıp geçimimi sağlayacağım pekmezi yaparım’’ dedi.

50 yaşındaki Atak, ’’Öncelikle olgunlaşmış üzümleri toplarım ve iyice çiğnendikten sonra kazan içerisinde atarak kaynatırız. Kaynayan ve şıra haline gelen üzüm, daha sonra içine her yerde bulunmayan ve pekmez toprağı dediğimiz toprağı da katarak sabaha kadar bekletiyoruz. Sabaha kadar bekleyen şırayı, ertesi gün geniş bir leğenin içerisinde ortalama 7 saat kaynatıyoruz. Daha sonra da süzgeçlerle süzüyoruz ve pekmezimiz hazır hale geliyor. Yapılan pekmezin kilosunu da 10 liradan satıyorum. Ayrıca kaynatmadan pekmez isteyen müşterilerim için üzüm şırasını çıkartmak için aldığım makinayı da kullanıyorum. O pekmezide kilosu 7 liradan satıyorum. 3 evladımı bu meslekle büyüttüm. Müşterilerim özeldir. Çevre il ve ilçelerden gelip benim özel kara üzüm pekmezimi alırlar’’ diye konuştu.

(YD-EFE)
Kaynak: İHA