Kuzey Ege'nin Ot Yemekleri Festivalle Tanıtılacak

Topraklarında yetişen 2 bin 500 türle 'Ot zengini' olarak nitelendirilen Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bazıları unutulmaya yüz tutmuş, yıllardır sofraların baş tacı olan ot yemeklerinin tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve kültür turizminin geliştirilmesi amacıyla ilkbaharda festival düzenlenecek Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Kantarcı: 'Mübadele döneminde Midilli ve Girit adalarından buraya gelip yerleşen aileler beraberinde ot kültürünü de getirdiler. Ayvalık'ta ot çeşitleri bol miktarda bulunduğu için ilçenin mutfağında önemli bir yer edindi. Festivalin Ayvalık'a ekonomik açıdan çok ciddi bir getirisi olacak'

Kuzey Ege'nin Ot Yemekleri Festivalle Tanıtılacak
Türkiye'nin ot zengini olarak nitelendirilen Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, akkız, hindiba, Arap saçı, turp otu, deniz börülcesi, ısırgan otu, kaz ayağı, kara ot gibi bitkilerden yapılan, bazıları unutulamaya yüz tutmuş yemeklerin tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve gastronomi turizmine katkı sağlanması amacıyla festival düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbahar aylarında "Ot Festivali" düzenleyeceklerini belirterek, çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Otlu yemek kültürünün özelikle mübadele döneminden sonra yaygınlaştığını ifade eden Çakırca, şöyle konuştu:

"1923'te gerçekleşen mübadele döneminde Ege ve Akdeniz adalarından, Balkanlar'dan gelen Türkler bölgeye yerleşti. Ekonomik olumsuzlukların en yoğun yaşandığı o dönemlerde, sofralar doğadan toplanan çoğu şifa kaynağı bitkilerden yapılan yemeklerle donatıldı. Hamarat Türk kadınlarının ellerinde gerçek bir damak tadı şölenine dönüşen bu ot yemeklerinin önemli bölümü günümüzde halen Ayvalık sofralarında yerini koruyor. Bazıları ise unutulmaya yüz tuttu. Bu ot yemeklerinin yok olmasına izin vermeyeceğiz. İşte bizim bu festivali düzenlemekte ki amacımız da bu güzel kültürün yok olmasının önüne geçebilmek, tanıtmak, gelecek kuşaklara aktarmaktır."

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı da Ayvalık'ın gastronomi turizminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Gastronominin altyapısının Ayvalık'ta mevcut olduğunu aktaran Kantarcı, şunları kaydetti:

"Ülkeni en kaliteli zeytinyağı bizim bölgemizde üretiliyor. Deniz kıyısında olduğumuz için deniz ürünlerimiz de Ayvalık mutfağının önemli bir yerini teşkil ediyor. Mübadele döneminde Midilli ve Girit adalarından buraya gelip yerleşen aileler beraberinde ot kültürünü de getirdiler. Ayvalık'ta ot çeşitleri bol miktarda bulunduğu için ilçenin mutfağında önemli bir yer edindi. Festival, Ayvalık'a ekonomik açıdan çok ciddi bir getirisi olacak, yemek kültürü turizmine önemli katkı sağlayacak."

- "2 bin 500 bitki türü var"

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selami Selvi de 2 bin 500 bitki türü ile Balıkesir'in, Türkiye'nin ot çeşitliliği bakımından önde gelen illerinden olduğunu söyledi.

Bu bitki türlerinden yaklaşık 300'ünün endemik, 30'unun ise lokal endemik bitki türü olarak dünyada sadece Kazdağları'nda bulunduğunu vurgulayan Selvi, şunları söyledi:

"Biz, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme Projesi (UBENİS) adı altında iki yıl Balıkesir'deki floristik zenginliği araştırdık. Bu kapsamda 2 bin 500'e yakın tür ortaya çıktı. Bu 2 bin 500 tür Balıkesir'e doğal olarak uyum gösteren türler ve bu konuda Balıkesir, komşu illerden çok zengin bir floraya sahiptir. Bu zenginlik içinde tıbbi değeri olan çok endemik türlerimiz var. Kekik, lavanta, ada çayı, biberiye bunun dışında nane, oğul otu, fesleğen. Bunların hepsi doğal bitkiler ve tıbbi aromatik etkiye sahiptir. Bunlardan ilaç sektöründe de yararlanılıyor."

Dağlardan ve kırlardan ot toplayarak pazar yerlerinde satan ve geçimini sağlayan Hüseyin Acar da "Allah'a çok şükür satışlarımız güzel. Vatandaşların otlara ilgisi yoğun. Bu otlar lezzetli olduğu kadar sağlığa da iyi geliyor. Şevketi bostan, hindiba, turp otu, hardal, karışık yahnilik ot, akkız, arapsaçı, ısırgan otu gibi yüzlerce ota vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Bu otların ana diyarı Ayvalık olduğu için festivalin burada yapılması etki uyandıracak." dedi.
Kaynak: AA