Vatanlarından Uzakta Karne Sevinci Yaşadılar

Ülkelerindeki savaş ve yoksulluktan kaçarak aileleriyle Gümüşhane'ye gelen 7 ülkeden 76 öğrenci, vatanlarından uzakta karne heyecanı yaşadı Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Doğan: 'Çocuklarımızın dönem sonu itibariyle bu ortama uyum sağladıklarını, arkadaşları ile güzel dostluklar kurduklarını ve başarılı bir şekilde eğitim aldıklarını görmekteyiz'.

Vatanlarından Uzakta Karne Sevinci Yaşadılar
Gümüşhane'de devlet okullarında eğitim gören sığınmacı ve göçmen 76 öğrenci, vatanlarından uzakta karne sevinci yaşadı.

Yaklaşık 20 bin öğrencinin eğitim gördüğü kentte, ülkelerindeki savaş ve yoksulluk nedeniyle aileleriyle Gümüşhane'ye gelen Afganistan, Pakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Irak ve Suriyeli olmak üzere 7 ülkeden 76 öğrenci bulunuyor.

Devlet okullarında Türkçe öğrenen ve Gümüşhaneli öğrencilerle aynı sınıflarda eğitim görerek kaynaşan öğrenciler, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını tamamlayıp yarı yıl tatiline ulaşmanın sevincini yaşadı.

Kent merkezindeki Aysın Rafet Ataç İlkokulu'nda düzenlenen etkinlikte, derslerinde başarı gösteren ve öğretmenlerinden karnelerini alan öğrencilerin heyecanları yüzlerine yansıdı.

Okuldaki karne dağıtımının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, 2017-2018 eğitim öğretim döneminin ilk yarısında Gümüşhane'de yaklaşık 20 bin öğrencinin eğitim gördüğü bildirdi.

-"Onların diğer öğrencilerimizden hiçbir farkı yok"

Doğan, farklı ülkelerden kente gelen yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim sistemi içerisinde başarılı bir dönem geçirdiğine işaret ederek, "Kentteki okullarımızda Afganistan, Pakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Irak ve Suriye’den gelen 76 yabancı uyruklu öğrenciye eğitim imkanı sunduk. Bu öğrencilerimiz farklı okul türlerinde başarılı bir şekilde eğitimlerini almaktadırlar. Bu çocuklarımızı yıl içerisinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin de içerisinde görmekteyiz." dedi.

Okul idarecilerinin ve öğretmenlerin de mülteci ve sığınmacı çocukların uyum sürecine yardımcı olduğunu vurgulayan Doğan, "Çocuklarımızın dönem sonu itibariyle bu ortama uyum sağladıklarını, arkadaşları ile güzel dostluklar kurduklarını ve başarılı bir şekilde eğitim aldıklarını görmekteyiz. 7 farklı ülkeden 76 öğrencimiz var. Onların diğer öğrencilerimizden hiçbir farkı yok. Hatta fark edilmeyecek düzeyde Türkçeye de hakim durumdalar." diye konuştu.

2'inci sınıf öğrencisi Mürteza Alizade de Afganistan'dan ailesiyle Türkiye'ye geldiğini ve burada eğitim almaktan duyduğu sevinci dile getirdi. Arkadaşlarıyla güzel vakit geçirerek futbol ve basketbol oynadığını anlatan Alizade, Türkiye'yi çok sevdiğini anlattı.

Kaynak: AA