Sosyologdan Öğrencilere 'Mavi Balina' Uyarısı

Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde Sosyolog Merve Başyeşil, öğrencilerin, dünyada intihara kadar sürüklenen ve en tehlikeli oyun olarak belirtilen “Mavi Balina” adlı oyunundan uzak durması gerektiğini söyledi.

Sosyologdan Öğrencilere 'Mavi Balina' Uyarısı
Velilerin, okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte çocuklarının tatili internette geçirdiği zamanını kontrol altına alınması gerektiğini belirten Sosyolog Başyeşil, “Bugün öğrencilerimiz karne heyecanı yaşadı. Karne dönemi şüphesiz ki öğrenciler için hayatlarının en önemli dönemlerinden biri. Dünya ya kazandırdığınız ve değer vererek büyüttüğünüz çocukların karnelerindeki başarı ve başarısızlıklarını değerlendirirken karnenin çalışmalarının notlarla ifade edildiği bir belge olduğu unutulmamalıdır. Anne ve babalar çocuklarının mutluluklarını, sevinçlerini nasıl paylaşıyorlarsa aynı şekilde üzüntülü, hüzünlü anlarını da birlikte paylaşmalıdırlar” dedi.



“Baskı ve karşılaştırma kötü örnek olur”

Anne ve babaların çocuklarını motive edecek sözler kullanarak ikinci döneme hazırlamaları gerektiğini de belirten Başyeşil, “Aileler Sorunlara çözüm arama yoluna gitmelidirler. Aşağılayıcı sözler yapılan kıyaslamalar çocuklarda özgüven eksikliğine neden olur. Unutulmamalıdır ki çocuğunuzun birey olarak farklı bir kişiliği vardır. O kişiliğin kendine özgü bir biçimi vardır. Çocuğun farklı yapıda şekillendiğini unutmamalıyız. Yarıyıl tatilini çocuklarınızın üzerinde baskı yaparak geçirmek yerine güzel zaman geçirmek, dinlenmek hobilerini gerçekleştirmesine fırsat vererek geçirmenizde fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Başyeşil, "Her çocuğun bir takım sevdiği oyunlar vardır. Bu oyunları oynayabilir. Ona eşlik edebilirsiniz. Birlikte spor yapabilirsiniz. Sosyal tesislere gidebilirsiniz. Bunlar çocuğunuz için daha motive edici olacaktır. Tabi bunu yaparken kontrolü de elden bırakmamak lazım. Günümüzde yaygın olan bir takım bilgisayar oyunları var bunlardan bir tanesi Mavi Balina oyunu gibi tehlikeli oyunlardan uzak tutulması gerekir. Mavi Balina gibi birçok tehlikeli oyun var bilgisayar oyunu piyasada çocuğunuzun bunu oynamaması için yanında olmalısınız. Daha dikkatli olmasınız. Yakın zaman da Mavi Balina oyununu oynayarak intihar eden çocuklarımız oldu. Daha dikkatli olmalılar. Bunu baskı yaparak değil. Onlara bunları anlatarak örneğin Mavi Balina oyununu oynamayın. Mavi Balina oyunu oynayarak intihar eden birçok kişi var. Bu oyunu oynayarak bunu rol, model alan bir sürü çocuğumuz vardır. Anne, babalar daha dikkatli olsunlar" diye konuştu.

Kaynak: İHA