HAK-İŞ İle MYK Arasında Meslek Standartlarında İş Birliği

HAKİŞ ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Toplumsal ve Kişisel Hizmetler, Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme sektörlerindeki 5 meslek grubunun meslek standartlarının ve ulusal yeterliliklerinin hazırlanmasına yönelik protokol imzalandı HAKİŞ Genel Başkanı Arslan: 'İş kolumuzdaki sendikalar ile MYK'nın meslek standartlarının belirlenmesi ve yeterliliklerin oluşturulmasında ilk adımı atmış oluyoruz'.

HAK-İŞ İle MYK Arasında Meslek Standartlarında İş Birliği
HAK-İŞ ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Toplumsal ve Kişisel Hizmetler ile Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme sektörlerindeki 5 meslek grubunun meslek standartlarının ve ulusal yeterliliklerinin hazırlanmasına yönelik protokol imzalandı.

Konfederasyon Genel Merkezinde düzenlenen protokol imza törenine, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ve ilgililer katıldı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, burada yaptığı konuşmada, HAK-İŞ'e bağlı Hizmet-İş Sendikası ile MYK arasında yapılan protokolün bir ilk olduğunu söyledi.

"İş kolumuzdaki sendikalar ile MYK'nın meslek standartlarının belirlenmesi ve yeterliliklerin oluşturulmasında ilk adımı atmış oluyoruz." diye konuşan Arslan, mesleklerin sınav ve belgelendirmelerinde her zaman destek veren MYK Başkanı Ceylan'a teşekkür etti.

MYK'nın kuruluşunda etkin rol oynadıklarını, kurumun katılımcı, demokratik ve çoğulcu olmasına özen gösterdiklerini ifade eden Arslan, MYK'nın bütün çalışmalarında daha etkin ve verimli olmalarını istediklerini belirtti.

- 5 meslek grubunda protokol

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ise MYK'nın görevinin çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, eğitim ile istihdam arasındaki bağı güçlendirmek olduğunu söyledi.

Kurumun yapısının, Avrupa Birliğine normlarına ve diğer kamu kuruluşlarına uygun olduğunu belirten Ceylan, "Amaç, üretim ve istihdamda kalite, nitelik, üretime değer kazandırmak ve çalışanların niteliklerinin geliştirilmesi olunca, bu beraber çalışma kültürünü getiriyor. Kurumlarımız bunu zaten yapıyor." dedi.

Ceylan, mesleklerini geleneksel yöntemlerle sürdürenlerin mesleki bilgi ve becerilerinin belgelendirilmesinin önem arz ettiğini belirterek, günümüzde dünyada yeterliliklerin belgelendirilmesinin gerekliliğine işaret etti.

HAK-İŞ'in MYK'nın kuruluşunda ve çalışmalarında çok önemli katkılar sağladığını kaydeden Ceylan, "HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı sendikalarla yapmış olduğumuz iş birliği çerçevesinde yaklaşık 40 meslek standartını ve 13 yeterliliği yürürlüğe koyduk. Bu mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmetleri yürütülüyor. Bugün protokolle, 5 meslek grubunda standart çalışmalarına başlayacağız." dedi.

- 3 sektör 5 meslek grubu

Protokol kapsamında, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Toplumsal ve Kişisel Hizmetler, Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme sektörlerindeki, "hasta yönlendirme personeli", "bina görevlisi", "numaraj elemanı", "trafik işaretleri sinyalizasyon operatörü" ve "kar küreme ve tuzlama aracı operatörü" mesleklerinin ulusal yeterliliklerinin hazırlanması konusunda iki kurum arasında iş birliği yapılacak.
Kaynak: AA