Güney Kore'de Barış Olimpiyatları

Güney Kore Hükümeti, PyeongChang Kış Olimiyatları’nı barış olimpiyatlarına çevirmek için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

Güney Kore Başbakanı Lee Nak-yon, Güney Kore Birleştirme, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları da dahil olmak üzere beş bakanlığın yaptığı açıklamada yaklaşmakta olan kış olimpiyatlarının Pyeongchang’da başarılı bir şekilde tamamlanması ve Kore Yarımadası’daki barışı sağlamak için çaba göstereceklerini ifade etti.

Güney Kore Birleştirme Bakanlığı, PyeongChang Kış Olimpiyatlarını bir barış olimpiyatı haline getirmeyi ve ikili ilişkileri ilerletmek ve Kore yarımadasında barışı sağlamak için diyalog ve işbirliğine devam etmeyi planladıklarını açıkladı.

Kuzey Kore ile üst düzey görüşmelere devam etmeyi ve Kuzey’deki bebeklere ve hamilelere, insani yardım etmeye çalışacaklarını söyledi.

Bakanlık ayrıca kış olimpiyatlarının zirve diplomasisi yoluyla Kore yarımadasında barışın sağlanması için bir köprü görevi üstlenmesini amaçladıklarını vurguladı. Yaklaşık 20 ülkeden üst düzey yetkilinin de olimpiyatlar için Güney Kore’ye geleceği açıklandı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ise, Kore yarımadasında barış yolunu açmak için bu yıl dört büyük ülke olan ABD, Çin, Japonya ve Rusya ile stratejik ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki planlarını açıkladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore kara sularında Çinli balıkçı teknelerinin yasadışı aktiviteleri gibi hassas konularda dikkatli olduklarını, Çin ile ticaret ve işbirliğini hızlandıracaklarını belirtti.

Ayrıca Japonya ile ilgili olarak da, 2.Dünya Savaşı sırasında Japon askerlerinin Koreli kadınları cinsel köle olarak kullanması suçunun çözüme kavuşmasını beklediklerini ve bugünkü işbirliğinin geçmişten ayrı tutulması gerektiğini söyledi.

9 Şubat’ta başlayacak olan kış olimpiyatlarına Kuzey Kore’nin geniş bir katılım göstereceği ve olimpiyatların açılışı sırasında Güney Kore ile bir bayrak altında olacakları düşünüldüğünde olimpiyatlar şimdiden barış olimpiyatına dönmüşe benziyor. Olimpiyatlar süresince askeri tatbikatlara ara veren Amerika ve Güney Kore’nin olimpiyatlar sonrası nasıl bir tutum sürdüreceği de merakla bekleniyor.
Kaynak: İHA