Uzmanından Uyarı Açıklaması 'Ellerimizi Yıkayalım, Etrafa Aksırmayalım'

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, her grip vakasının domuz gribi olmadığının bilinmesi gerektiğini belirterek, korunma açısından ellerin sık sık yıkanması ve etrafa aksırmamak gerektiğini söyledi.

Uzmanından Uyarı Açıklaması 'Ellerimizi Yıkayalım, Etrafa Aksırmayalım'
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündeniz Altıay ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, ‘Hastane Enfeksiyonları’ konusunda, başhekimlik toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin ‘hastane enfeksiyonları’ açısından Türkiye ortalamasının altında olduğu ve günden güne bu rakamların daha da aşağıya çekildiği belirtildi.

"Şu ana kadar bir salgınımız yok"

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, şu ana kadar herhangi bir salgın olayı yaşamadıklarını hatırlatarak, "Zaten hastanemiz hastane enfeksiyonları açısından ortalamanın içinde ama biz istiyoruz ki parlayan bir şey olsun daha da düşsün. Ortalamanın da altına insin istiyoruz biz. Salgınlar artarak olurdu, şu ana kadar bir salgınımız yok, umuyorum da hiçbir zaman olmayacaktır" dedi.



"Domuz gribinden yatan hastamız yok"

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, "Bizde şu an için bir patlama tablosu yok açıkçası. Grip virüsü konusunda da Sağlık Bakanlığı tarafından müdürlüklere bildirimler yapılıyor. Şuan ki bilgime göre bizim polikliniklerimizde böyle bir patlama tablosu yaşanmış değil. Hatta bildiğim kadarıyla yatan hastamızda yok" diye konuştu.



"Her grip, domuz gribi değil"

Yuluğkural, grip sezonlarının da mevsimlerle birlikte farklılıklar göstermeye başladığını belirterek, "Mevsimlerle ilgili de bazı farklılıklar oluşmaya başladı.

Grip sezonu da farklı önceki gibi değil. Ocak, şubat, mart gibi bir şekilde sonralarına kayabiliyor. Görülmeye başlanacaktır ama korku olacak bir tablo bizim için şu an yok. Zaten vakaların çoğu mevsimsel grip. Domuz gribi dediğimiz daha özellikli H1N1 ya da diğer alt suçların farklı olarak birleşerek oluşturduğu diğer grip türlerini de bir sürbilans ağı içerisinde söylemek lazım. Yani her grip zaten domuz gribi değil. Onu da bilmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Şu ellerimizi bir zahmet yıkayalım"

Domuz gribi ya da diğer grip vakalarına yakalanmadan önce alınması gereken tedbirler konusunda bir takım uyarılarda bulunan Doç. Dr. Yuluğkural, "Korkudan önce yapmak gereken şey belli, kimseyi domuz gribi ya da kuş gribi olduğu ilgilendirmemesi lazım. Herkesi şunu ilgilendirmesi lazım, öksürdüğüm zaman başkasına bulaştırıyorum muyum? Bir zahmet ağzımı kapatıyor muyum? Elle de değil, çünkü el de bulaştırıyor, kol ile ya da mendil ile. Ve en basiti elimi yıkıyor muyum? Öyle antibakteriyal sabunlarla da değil, normal su ve sabunla yıkamayı yapıyor muyum? Hastalandığım zaman gerekiyorsa, maske takıyor muyum başkalarına bulaştırmamak için? Bunları düşünmemiz lazım. Yani genel geçer hijyen kurallarını yaptığımız takdirde domuz gribi olmak ya da mevsimsel gripler, kuş gribi olmanın çok da bir şeyi yok kişi açısından. Hekim açısından farklı olabilir. Tedavi ya da yaklaşım açısından farklı olabilir. Hepimizin bireyler olarak yapmamız gereken şey kontrol önlemlerini almak, şu ellerimizi bir zahmet yıkamak. Yıkamak, öteye beriye aksırmamak, damlacıklarımızı şuraya buraya bulaştırmamak" dedi.



"Temizliğe dikkat edecekler"

Doç. Dr. Yuluğkural, temizliğin önemini altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ellerini yıkayacak insanlar, en önemli şey bu. Çünkü ellerle bulaşıyor mikroorganizmalar. Gripten tutun, en kötü hastalıklara kadar genellikle ellerimizle bulaştırıyoruz. Korunma açısından eğer söylersek. Elleri düzgün bir şekilde yıkayacaklar. Hasta olduklarında bu hastalıkla ilgili de gereken önlemleri alacaklar. Temizliğe dikkat edecekler" diye konuştu.

Kaynak: İHA