Türk Hayırseverlerden Azerbaycanlı Şehit Ailelerine Yardım

Azerbaycan'da 1990 yılında yaşanan ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak katliamında hayatını kaybedenlerin ailelerine gıda yardımı yapıldı.

Türk Hayırseverlerden Azerbaycanlı Şehit Ailelerine Yardım


Türk hayırseverlerin Azerbaycan'da kurduğu Gençliğe Yardım Fonu (GYF), 20 Ocak katliamının 28. yılı nedeniyle anma etkinliği düzenledi.

GYF Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycanlı milletvekilleri, çeşitli devlet kurumlarının temsilcileri, Türk işadamları, şehit aileleri ve yakınları katıldı. Etkinlikte, şehitlerin hatırası için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, ardından Türkiye ve Azerbaycan milli marşları okundu.

Büyükelçi Özoral, yaptığı konuşmada bundan 28 yıl önce şehitlerin kanıyla atılan kıvılcımın sadece Azerbaycan'ın değil Sovyetler Birliği'nde esir olan bütün milletlerin bağımsızlığına giden yolu açtığını bildirdi.

Bağımsızlığın kazanılmasının ardından ve aradan geçen 28 sene zarfında Azerbaycan'ın geliştiğini ifade eden Özoral, "Şehitlerimizi her zaman anmaya devam edeceğiz. Bu günümüzü ve geleceğimizi onlara borçluyuz. Fakat yaşanan olaylardan da ders çıkarmalı, tarihten aldığımız dersi gelecek nesillere de aktarmalıyız." dedi.

GYF Başkanı Ahmet Tecim de 20 Ocak faciasının sadece Azerbaycan'ın değil, tüm İslam dünyasının meselesi olduğunu söyledi. Türk hayırseverlerin Azerbaycan'la dayanışma içerisinde olduklarını göstermek için şehit ailelerine yardımda bulunduğunu belirten Tecim, "Bu sembolik bir şeydir. Esas olan dostluk ve kardeşliğimizin daha da güçlenmesidir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, etkinliğe katılan 175 şehit ailesine ve olaylarda yaralanarak sakat kalanlara çeşitli gıda malzemelerinden oluşan yardım paketleri dağıtıldı.

Azerbaycanlılar, 1990 yılının başlarında Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Bakü'nün Azadlık Meydanı'nda uzun süreli mitingler düzenledi. Sovyet ordusu, 20 Ocak'ta Bakü'ye girerek aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişi ise yaralandı.

Kaynak: AA