NEÜ'de Türkiye'de Bilim Ve Bilimsel Yayın Politikaları Konuşuldu

Necmettin Erbakan Üniversitesinde (NEÜ) ‘Türkiye’de Bilim ve Bilimsel Yayın Politikaları’ adlı konferans gerçekleştirildi.

NEÜ'de Türkiye'de Bilim Ve Bilimsel Yayın Politikaları Konuşuldu
Meram Tıp Fakültesi Prof. Dr. Asım Duman Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç katıldı.

Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Türkiye’nin gelişmesini istemeyenlerin üretim yapılmamasını sadece hizmet sektöründe faaliyet gösterilmesini istediklerini belirterek, “Ancak bizler genel cerrah isek onun biyolojisini öğrenmek, geliştirmek zorundayız. İlla ‘Gamma Knife’ı dışarıdakiler mi geliştirsin? Onu da hekimler geliştiriyor ya da yurt dışındaki genetik laboratuvarlarına, moleküler biyoloji laboratuvarlarına bakıyorsunuz güçlü olanlarının hepsinin başında tıp hekimleri var. Çünkü fizyolojiyi, anatomiyi, histoloji biliyorlar. Onun için bu ağır eğitimi alırken mutlaka biyolojisine yönelmek lazım. Çünkü her şey yaptığınız iş değil, onun ilmini de beraber taşımanız gerekir. Genç arkadaşlarımız çalışırken biyolojisine de dikkat etsinler. Sadece uzmanlığı alıp devam etmek yerine onun biyolojisini de içine yedirsinler” ifadelerini kullandı.

Üniversitede okuyan herkesin akademisyen olmak istediği değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Kılıç, “Herkes yüksek lisans, doktora yapacak diye bir şey yok. Bu yanlış bir yaklaşım. Temel sorun nitelikli insan kaynağı yetiştirme, istihdam etme ve denetlemede. Burada söyleyeceğim iki kelime var, ‘effective’ (geçerli) ve ‘efficient’ (verimli) çalışma. Effective’de sabah 8.00’de gelirsiniz işinize, 18.00’e kadar çalışır ve eve gidersiniz. Efficient çalışmada ise kafayı toparlayıp yarım saat içinde bir günlük işi halleder ve gidersiniz. Bir işi yaparken efficient çalışmayı önde tutmakta fayda var” dedi.

Kaynak: İHA