'Fransa İle Oluşan Olumlu Havayı Ticarete Dönüştürmek İstiyoruz'

MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Güvercin: 'Fransız işverenler örgütleri Türkiye'ye yönelik son derece pozitif mesajlar veriyor. Cumhurbaşkanımızın son Fransa ziyaretinde birçok önyargının kırıldığı görülüyor' 'Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda ciddi planları var ve Fransızlarla bu alanda ne gibi çalışmaları birlikte yürütürüz ve nasıl yatırımlar yapabilirler bunları daha geniş ve sonuca götürecek şekilde konuşuyoruz, konuşmaya da devam edeceğiz' 'Fransa Türkiye'yi ekonomik faaliyetleri izleme ve değerlendirme açısından bölgesel bir merkez olarak görüyor'

ÖMER AYDIN - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Mehmet Zeki Güvercin, Fransız işveren örgütlerinin Türkiye'ye pozitif mesajlar verdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın son Fransa ziyaretinde birçok önyargının kırıldığı görülüyor." dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te ülkenin iki büyük işveren örgütünün toplantılarına katılan Güvercin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Her yıl Fransa’da yeni yıl dolayısıyla iki büyük işveren örgütünün verdiği davetlere katıldıklarını belirten Güvercin, bu davetler kapsamında ikili görüşmeler ve heyetler arası toplantılar yapma imkanı yakaladıklarını söyledi.

Fransa İşverenler Örgütü MEDEF’in düzenlediği toplantıda Genel Başkan Pierre Gattaz ile bir görüşme yaptıklarını anlatan Güvercin, "MEDEF olarak örgütlenmede, özellikle de uluslararası örgütlenmede son derece zayıf kaldıklarını, ilgilerini dış pazarlara tabii bu arada da Türkiye’ye yöneltmek istediklerini belirtti. Biz de kendisini Türkiye'ye davet ettik. Temmuz ayında görevinin sona ereceğini ve yeniden aday olmayacağını da ilk kez bize söyledi." dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler Konfederasyonu (CPME) tarafından verilen akşam yemeğine MÜSİAD olarak katıldıklarını anlatan Güvercin şöyle devam etti:

"Tabii buralarda hem kurumumuzun tanıtımını, yeni işbirlikleri için görüşmeler yapıyoruz hem de ülkemize tüm diğer ülkelerde olduğu gibi yatırım ve yatırımcı çekmeye ön hazırlık yapıyoruz. 2014 yılında bu kuruluşla iki ülkenin cumhurbaşkanlarının hazır olduğu bir törenle bir ortaklık anlaşması imzalamıştık. İki kuruluşun da uluslararası ilişkiler bölümlerini hem daha yakından tanımak hem de her yıl düzenlediğimiz MÜSİAD Fuarı'nda daha aktif katılımlarda bulunmaları amacıyla davet ettik."

Güvercin, Fransa'nın ülke dışındaki yatırımları organize etme ve yabancı yatırımcıları Fransa'ya kazandırma amacıyla faaliyet gösteren kamu kuruluşu Business France ile de görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Fransa’nın yurt dışındaki yatırımlarının organize eden ve bu konuda son derece güçlü olan bir kuruluş. Türkiye'de de son derece aktif ve etkili bir ofisi var. Hem Business France hem de Fransa Ekonomi Bakanlığının Türkiye ofisleri son derece etkili yapılar. Bölgesel anlamda da stratejik öneme sahipler. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkeler de bu ofislere bağlı." ifadelerini kullandı.

Business France'dan bu sene sektörel anlamda üç heyet beklediklerini kaydeden Güvercin, "Tarım alanındaki biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın son ziyaretinde bu konu gündeme gelmişti. Sanayi alanında ve enerji konularında olmak üzere üç alanda heyet bekliyoruz. Enerji konusunda Fransızlar çok istekliler biz de iş birliği yapmak istiyoruz." dedi.

- "Yenilenebilir enerji sektörü gelecek vaadediyor"

Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında yatırım atılımının gündemde olduğunu belirten Güvercin, bu alanda uluslararası işbirliklerinin gündemde olduğunu ve Fransız yatırımcılarla konuyu değerlendirdiklerini belirtti.

Güvercin, "Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda ciddi planları var ve Fransızlarla bu alanda ne gibi çalışmaları birlikte yürütürüz ve nasıl yatırımlar yapabilirler bunları daha geniş ve sonuca götürecek şekilde konuşuyoruz, konuşmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Almanya'daki siyasi belirsizliklerin Fransa'yı ön plana çıkardığına değinen Güvercin, "Fransa ve Türkiye arasında şu anda devam eden çok ciddi anlaşmalar ve işbirlikleri var. Daha yeni açıklanan Kanal İstanbul projesinde de Fransızlar yer alacaklar. Dolayısıyla bizim iş adamlarımızın da Fransa ve Türkiye arasında gelişen ticaretten pay almalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

İki ülke ilişkilerinin daha da gelişeceğine olan inancını ile getiren Güvercin, "Fransız işverenler örgütleri Türkiye’ye yönelik son derece pozitif mesajlar veriyor. Cumhurbaşkanımızın son Fransa ziyaretinde birçok önyargının kırıldığı görülüyor. Önümüzdeki aylarda iki ülke arasındaki ziyaretler daha da yoğunlaşacak. Biz MÜSİAD olarak bir Fransa heyeti oluşturmak istiyoruz." dedi.

Güvercin, CPME'nin mayıs ayında düzenleyeceği Planet B programına, tarım, sanayi ve enerji sektörlerinden bir heyetle katılmayı planladıklarını dile getirerek, "Bu programa Genel Başkanımız da katılacak. Biz Fransa ile oluşan olumlu havayı ticarete dönüştürmek istiyoruz. Özellikle KOBİ’lere açılmak amacındayız. Fransa’da büyük gruplar kolaylıkla anlaşmalar yapabiliyor ama KOBİ'ler dışarıya açılma konusunda pek yetenekli değiller. Bunu kendileri de bize söyledi. Hem MEDEF hem de CPME, kobilerin dış pazarlara açılma konusunda ürkek olduklarını belirttiler. Bizim şimdiki hedefimiz kobilerin de ülkemize gelmesi. Bu konuda elçiliğimiz ve ticaret müşavirliğimizin destekleriyle çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

- "Çok iyi yönetmemiz gereken bir algı sorunu var"

Fransız yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için son dönemde atağa geçildiğini kaydeden Güvercin, "Biliyorsunuz algı denen bir sorunumuz var, bu çok iyi yönetmemiz gereken bir sorun. Küçük yatırımcı bu algı denen sorunu aşamıyor. Çekinceli davranıyor. Türkiye hakkında büyüme rakamları, gelecekle ilgili tahminler, sektörel yapılanma ve yenilikler vesaire hepsini çok yakından takip edip iyi biliyorlar. Biz bu ilgiyi 2018’de ticarete çevirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Güvercin, tanıtım ve işbirliklerinin iki ülke arasındaki yakınlaşmayı artıracağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim Fransa'daki KOBİ'lerle iş adamlarımızı bir araya getirmemiz, Fransa'da yaşayan, iş yapan Türk kökenli işadamlarımıza da yansıyacaktır. CPME'yi yani Fransız KOBİ'lerini bu nedenle önemsiyoruz. Uluslararası çaptaki çok büyük şirketler değil orta büyüklükteki şirketlerle Türk yatırımcıyı veya tam tersi Fransız yatırımcıyı buluşturmak istiyoruz. Mesela bizim MÜSİAD Fransa yapılanmamızda görev alan ve aynı zamanda Paris’te, Lyon’da, Nantes gibi şehirlerde buraların ticaret odalarına üye olan veya CPME üyesi olan arkadaşlarımız var."

- "Türkiye bölgesel merkez"

Güvercin, Fransa’nın üç ayrı koldan Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri izlediğini, yatırım ve ticaretle ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Fransa Türkiye'yi ekonomik faaliyetleri izleme ve değerlendirme açısından bölgesel bir merkez olarak görüyor. Fransa Ekonomi Bakanlığının SER diye bir yapısı var Ankara’da. Geniş bir yapı, çok ciddi uzmanların çalıştığı bir yapı. Hatta Türkiye’nin Ekonomi Haberleri adıyla yayınladıkları bir bültenleri de var, Fransızca yayınlanan. Burada tüm bölgenin haftalık ekonomik verileri aktarılıyor. Bunu yanında elçiliğin içinde bir birim var. Bir de Business France’ın merkezi var İstanbul’da. İstanbul üzerinden bölgedeki 7-8 ülkeyi gözeten, yöneten bir yapılanma içerisinde. Uzmanları, araştırmacıları var. Bu ülkelere giden iş adamı ve yatırımcılar buradan geçiyor. O manada Türkiye'nin bölgesel bir merkez olması bizim için önemli."

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un Türkiye hakkında realist değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Güvercin, bu durumun Fransız yatırımcıyı olumlu etkilediğini, bunun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de yansıyacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA