Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Mustafa Haluk Baydilli, hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Baydilli ile avukatı katıldı.

Duruşmada, Yargıtay Savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, Baydilli'nin FETÖ'nün HSYK'de etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında bulunduğu, örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu, sıkı bir disiplinle amaçları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.

Savunma için söz verilen sanık Baydilli, bulunduğu cezaevinde savunma için yeterli ve gerekli imkanların sağlanmadığını öne sürerek, bunun için savunma yapmayacağını belirtti ve süre istedi.

Baydilli, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının görevsiz ve yetkisiz olduğu halde hakkında soruşturma yürüttüğünü, bu nedenle soruşturma sürecinin hukuka aykırı olduğunu savundu. Savcılığın delilleri toplayamadığını, mahkemenin görevi olmadığı halde soruşturma makamı gibi hareket ettiğini ileri süren Baydilli, "Suçsuzum. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hukuka aykırı şekilde suçüstü hali yarattı." savunmasını yaptı.

Açıklamalarıyla savunmaya girdiği belirtilerek, savunma yapmak isteyip istemediği yeniden sorulan Baydilli, savunma yapmayacağını yineledi ve tahliye talebini dile getirdi.

Baydilli, kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığını, uzun süre tutuklu kaldığını ileri sürerek tahliye talebinde bulundu.

Cezaevinde savunmasını hazırlaması için yeterli imkan bulunmadığı iddiasını yeniden dile getiren Baydilli, avukatının dahi kendisine yardımcı olmadığını öne sürdü.

Bunun üzerine barodan görevlendirilen avukat Bilal Turan, her türlü hukuki yardımda bulunmaya hazır olduğunu daha önceden müvekkiline bildirdiğini, bire bir görüşmek de istediğini ancak sanık tarafından bu yönde bir talep gelmediği için görüşemediklerini söyledi. Turan, ortaya çıkan bu durum nedeniyle müdafilik görevine son verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık avukatı Bilal Turan'ın görevine son verilmesi, barodan yeni bir avukat tayin edilmesi kararlaştırıldı.

Sanık Baydilli'nin sonraki duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bulunduğu cezaevinden katılmasına, duruşmanın 25 Nisan 2018'e bırakılmasına karar verildi.
Kaynak: AA