DİYABETLİ HAYATLAR CHP Ve MHP'den Diyabetle Mücadele İçin Çağrı

CHP ve MHP milletvekilleri, son yıllarda artış gösteren diyabet konusunda partilerin ortak hareket etmesi ve Mecliste bir araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulundu CHP'li Engin: 'Bütün partiler özellikle diyabetli çocukların sorunlarına çözüm için ortak hareket etmelidir. Meclis bu konuyu ciddi şekilde irdelemeli, konunun uzmanlarını, ailelerin sorunlarını dinlemelidir' MHP'li Erdem: 'Diyabet alanında yapılacak çalışmaların tamamı siyaset üstü olmalıdır. TBMM, araştırma komisyonu kurup, her geçen gün artış gösteren diyabet alanında incelemeler yapmalıdır'

MELTEM ÖZTÜRK - CHP ve MHP milletvekilleri, son yıllarda görülme sıklığı artan diyabete karşı partilerin ortak hareket etmesi ve Mecliste bir araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin ve MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, AA muhabirinin diyabetle mücadeleye ilişkin sorularını yanıtladı.

Engin, Türkiye'de diyabetli sayısının her geçen gün arttığını kaydederek, "Bunu düşünmek bile bütün siyasi partilerin bir araya gelerek, bir çözüm bulmaları gerektiğini gösteriyor. Hangi partiye üye olursak olalım, birlikte bir çözüm bulmamız gerekiyor. Özellikle çocuklar için." dedi.

Kan şekeri ölçümü için günde yaklaşık 8 kez parmaklara iğne batırıldığını, çocukların buna dayanmasının mümkün olmadığını, hatta hayatını kaybeden bebeklerin olduğunu anlatan Engin, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) şemsiyesini genişleterek, yeni teknolojiler konusunda çocuklara ve ailelere destek olması gerektiğini belirtti. Engin, "Teknoloji geliştikçe farklı çözüm yolları da gelişiyor. Özellikle çocuklar ellerine bu iğneleri batırmasın diye farklı cihazlar var. Bunların kullanılması konusunda SGK'nın da destek olması lazım." diye konuştu.

- Ailelerden çocuklarının fotoğrafı geldi

Engin, TBMM Genel Kurulunda 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolasıyıyla bir konuşma yaptığını ve bunun ardından çok sayıda telefon, e-mail, mesaj geldiğini anlattı.

Engin, ailelerin çocuklarının ellerinin delik deşik, mosmor olmuş fotoğraflarını gönderdiğini, büyüklerin bile dayanması zorken, çocukların buna dayanmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Bu fotoğrafları görünce içinin acıdığını ifade eden Engin, "Bu çocuğun elinde olan bir şey değil. Özellikle bu çocuklara ve bireylere, bizim görevimiz destek olabilmek. Meclis, bu konuyu ciddi şekilde irdelemeli, konunun uzmanlarını, ailelerin sorunlarını dinlemeli. Bizim bu konulara çözüm bulmamız gerekiyor." dedi.

-"Siyaset üstü çalışmalar"

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem de diyabetin, doğum itibariyle her yaşta ortaya çıkabilen ve yaşam boyu süren bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Diyabetin kesin çözüme yönelik tedavisi bulunmadığı gibi ömür boyu takip istediğine ve özenli beslenme gerektirdiğine vurgu yapan Erdem, diyabetlilerin, bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorunda olduklarını söyledi.

Erdem, "Diyabetin ülkemizde ağırlıklı olarak tıbbi boyutu ele alınmış durumdadır. Lakin çocuklarda pedagojik boyutu, yetişkinlerde psikolojik boyutunun ele alınması ve bu alanda çalışmaların yapılması gerekmektedir." diye konuştu.

Diyabet alanında yapılacak çalışmaların tamamının siyaset üstü olduğunu dile getiren Erdem, milletin sağlığına yapılacak yatırımların, onların varlığına hizmet edeceğini ifade etti.

TBMM'nin bir araştırma komisyonu kurup, her geçen gün artış gösteren diyabet alanında incelemeler yapması çağrısında bulunan Erdem, "Sorunlar ve eksikler tespit edilmelidir. Kalıcı çözümler üretilmelidir. Diyabetten ve obeziteden korunmak için alınması gereken önlemlerin tespit edilip, toplumun bilinçlendirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA