Büyükşehirden Organik Tarımsal Gübre Üretimine Destek

Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi, organik tarımsal gübre üretimine ilişkin desteklerine devam ediyor. 10 ilçede bin 269 üreticinin yaklaşık 45 bin dekar alanda gerçekleştirdiği organik gübreler, bölge tarımına önemli katkılar veriyor.

Büyükşehirden Organik Tarımsal Gübre Üretimine Destek
Üretimde sentetik kimyasal üretim girdilerinin kullanımını ortadan kaldıran organik tarım, ekim nöbeti, ürün artıkları, hayvan gübresi, yeşil gübre ve tarım dışı organik atıklar kullanılan; hastalık, zararlılar ve yabancı ot mücadelesinde biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanıldığı, topraktaki organizma faaliyetlerinin ve toprak verimliliğin artırılmasına yönelik üretim sistemi olarak tanımlanıyor.

Çevre kirliliğinin önlenmesini, kaynakların geri dönüşümle kazanımını, temiz ve kaliteli gıda üretimini olanaklı ve sürekli kılması açısından organik tarım, büyük önem taşıyor. Organik tarım konusunda yazılı açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, faydaları itibariyle Samsun’a İçme Suyu sağlayan Çakmak Barajı havzasındaki üreticilerin organik tarımsal üretim yapmalarının ne kadar değerli olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Çarşamba ilçesinde 608 üretici ile organik üretim yapıldığı bilgisini veren Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı açıklamasında, “Çakmak Baraj havzasında bulunan 13 mahallede (Ağcagüney, Deyincek, Eğridere, Esencay, Esentepe, Gökceçakmak, Güldere, Gülören, Kabaceviz, Koldere, Porsuk, Selimiye, Ulupınar) 10 bin 703 dekar alanda üretim yapılmakta olup, bu alanda 373 üreticinin organik tarımsal üretim gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu kapsamda ilçemizde baraj havzasında Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği, Çarşamba Tarımını Geliştirme Derneği, Rapunzel ve Yeşilırmak firmaları ile organik tarımsal üretim yaparak içme suyunun kirlenmemesine katkı sağlayarak, hem kendi topraklarını hem de bizlere sağlıklı gıda ve su içmemize katkı sağlamaktadırlar” denildi.

Çakmak Barajı Havzası Organik Tarım desteklemeleri kapsamında 2017 yılında 2 doz ilaçlama için bin 76 adet sıvı azotlu gübre verildiği bilgisini paylaşan daire başkanlığı, 2018 yılı için ise gübre miktarı artırılarak 3 doz için ihtiyaç duyulan bin 614 adet sıvı gübrenin birlik üyelerine verilmesinin planlandığını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, “Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçi örgütlerimiz ve üreticilerimizin yapmış oldukları bu katkılara destek olmak amacıyla bitkilerin besin ihtiyacını karşılamak üzere sertifikalı organik tarımda kullanımına müsaadeli organik gübre dağıtmayı kendimize bir görev gördük ve bugün üreticilerimizin bir üretim periyodunda kullanacakları kadar organik gübre temin edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA