'18 Yaş Altı Gebelik Ve Eksik Bildirim' İddiaları

Sağlık Bakanı Demircan: 'Bu hadisede ihmali olan var mı, noksan yapılan işlem var mı, yapılması gerektiği halde, yapıldığı halde bildirilmemiş hadiseler var mı onları inceleyeceğiz' 'Görevi ihmalin gereği yerine getirilir, görevi ihmal eden karşılığını öder' 'Yargının da bu konuda üzerine düşeni yapacağına inanıyorum'.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim" iddialarına yönelik araştırmalarının devam ettiğini belirterek, "Görevi ihmalin gereği yerine getirilir, görevi ihmal eden karşılığını öder." dedi.

Demircan, CNNTürk televizyonunda katıldığı programda, bazı basın yayın organlarında yer alan "18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim" iddialarına ilişkin soruları yanıtladı.

Böyle bir olayın yaşanmasından toplumun rahatsız olduğunu belirten Bakan Demircan, "Daha bedenen kendi geleceğini kurgulayabilmiş olgunluğa ulaşmamış insanların, bu şekilde bir durumla karşı karşıya kalmış olmaları kabul edilebilir bir şey değil." diye konuştu.

Demircan, başvuruda bulunan herkesin sağlık problemini çözmekle görevli olduklarını söyleyerek, "Aynı zamanda bizim tabii bir hukuki görevlerimiz de var. Bu konularla ilgili ne gerekli bildirimleri yapmamız gerekiyorsa hukuken onları da yapmamız gerekir. Bu hadisede ihmali olan var mı, noksan yapılan işlem var mı, yapılması gerektiği halde, yapıldığı halde bildirilmemiş hadiseler var mı onları inceleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Demircan, konuyla ilgili kendilerine gelen bilgilerin henüz tamamlanmadığını belirterek, "Bilgileri tamamladığımızda kamuoyuyla bunu paylaşacağız. Burada işin bir taraftan da hukuki tarafı olması lazım. Yargının da bu konuda üzerine düşeni yapacağına inanıyorum." dedi.

Gelen bilgilerin doğruluğunu araştırdıklarını vurgulayan Demircan, "Sağlık hizmeti açısından baktığımızda bize müracaat edenleri reddetmeye hakkımız asla yok. Biz onlara gerekli yardımı, desteği veririz, onların tedavilerini yaparız. Bu bizim asli görevimiz. Bu hususta herhangi bir ihmalimiz olmaması gerekiyor, olmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu aynı zamanda ruhsal bir travma"

Hastaneye çocuk yaşta hamilenin gelmesi durumunda yapılması gerekenlerin sorulması üzerine Demircan, sağlık personelinin tamamının böyle bir durumda nasıl hareket edilmesi gerektiğini bildiğini vurguladı.

"Bizim için meselenin bir de şu yanı var, bu insanlar hizmetlerini bu sefer sağlık kurumu dışında almaya yönelirlerse toplum daha sıkıntılı bir durumla karşı karşıya kalır" sözlerine yer veren Bakan Demircan, hukukun sağlık personeline yüklediği görevin yerine getirilmesinin önemine değindi. Bu konuda söz konusu görevin yerine getirilip getirilmediğini inceleyeceklerini ve sonucu kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Demircan, şunları kaydetti:

"Biz hastanın haklarını da korumakla yükümlüyüz. Böyle büyük bir travmaya maruz kalmış çocukların tedavisi, bakımı, bu sadece fiziki tedavi değil, bu aynı zamanda ruhsal bir travma. O çok ağır bir travmadır. Gelişmesini tamamlamamış çağdaki bir insanın, böyle bir durumla karşı karşıya kalması çok yönlü bir travma. Biz Sağlık Bakanlığı olarak meselenin bu yönünden de sorumluyuz. Tabii ki hukuki sorumluluklarımız da var. Onları da yerine getirmekle yükümlüyüz. Bu vakada ne olmuş, onu inceleyeceğiz eğer bizim ihmalimiz, noksanımız varsa, ihmali, noksanı olanlar hakkında gerekli tahkikat yapılacak."

Gerekenlerin gerçekleştirilmemesi durumunda nelerin yapılacağına ilişkin soruya ise Demircan, "Görevi ihmalin gereği yerine getirilir, görevi ihmal eden karşılığını öder." karşılığını verdi.
Kaynak: AA