Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertürk Açıklaması

'Doğuştan kalça çıkığında halk arasındaki yanlış inanışın aksine, çift ara bezi kullanmanın hiçbir yararı yok'.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cemil Ertürk, doğumsal kalça çıkığının (kalça displazisi), uyluk kemiğinin baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan ayrılması sonucu geliştiğini belirterek, "Halk arasındaki yanlış inanışın aksine, çift ara bezi kullanmanın hiçbir yararı yok." dedi.

Erken dönemde tedavi edilmezse, ayak kısalığı ve topallama gibi kalıcı sakatlıklara yol açabilen bu hastalığın ileri yaş dönemlerde, kalça ve belde erken kireçlenme ile sonuçlanabileceğini ifade eden Ertürk, gelişimsel kalça displazisinin, daha önceki yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ancak 2010 yılından beri, Sağlık Bakanlığı, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği (TOTBİD) ve Çocuk Ortopedisi Derneği'nin üçlü çalışmasıyla erken tanı ve tedavi programı sonucu gelişimsel kalça displazisine daha az rastlandığını ifade etti.

Tanı amaçlı muayene yapıldıktan ultrason çekildiğini, kalça çıkığı tanısı konulduğunda 0-6 aylık bebeklerde 'Pavlik Bandajı' tedavisinin en etkin ve yaygın yöntem olduğunu dile getiren Ertürk, özellikle çocuk doktorları tarafından tavsiye edilen çift ara bezi uygulamasının uygun bir tedavi yöntemi olmadığını vurguladı.

Ertürk, şunları kaydetti:

"Doğuştan kalça çıkığı ya da gelişimsel kalça displazisi tedavisinde, halk arasındaki yanlış inanışın aksine, çift ara bezi kullanmanın hiçbir yararı yok, aksine zaman kaybına neden olmaktadır. Kalça çıkıklı bebeğin Pavlik bandajı ile basit bir şekilde tedavi edilecek dönemde, boşa geçirilen zaman nedeniyle, hastalığın ilerleyerek, alçı ya da ameliyat gibi daha karmaşık, zor ve hastaya zarar verici işlemlere yol açabilmektedir."
Kaynak: AA