Netanyahu'nun Hindistan Ziyareti

Netanyahu, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e bu yıl taşıyacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e bu yıl taşıyacağını söyledi.

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, halihazırda Hindistan'da bulunan Netanyahu, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyükelçiliği taşıma kararının, "ABD'de daha önce görülmemiş siyasi hareketliliğin bir parçası" olduğunu ifade etti.

Netanyahu, büyükelçiliğin bir yıl içinde taşınması yönündeki beklentilerin, "çok güçlü" bir değerlendirme olduğunu belirtti.

ABD'nin daha önce görülmemiş değişimlere sahne olduğunu aktaran Netanyahu, bu değişimleri, "büyükelçiliğin bu yıl içinde taşınması, İran'a karşı büyük farklılık, ABD'nin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) karşı yeni pozisyonu" şeklinde sıraladı.

Netanyahu İran konusunda ise ABD Başkanı Donald Trump'ın "nükleer anlaşmaya ilişkin gerekli değişim için vakit tahsis ettiğini", "bunun gerçekleşeceğinin çok açık olduğunu, iptaliyle ilgili açıklamaların bulunduğunu" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 5 Ocak'ta AP haber ajansına verdiği mülakatta, "Anlaşmayı ya düzelteceğiz ya da iptal edeceğiz." ifadesini kullanmış, ABD Başkanı Trump, 12 Ocak'ta İran'a nükleer anlaşma kapsamında sağlanan yaptırım muafiyetini "son kez" uzattığını duyurmuştu.

Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise 8 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının birkaç yıl sürebileceğini belirterek, "Bu yıl olmaz, muhtemelen 2018'de de gerçekleşmez." ifadesini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hindistanlı mevkidaşının daveti üzerine 6 günlük bir ziyaret için pazar günü Hindistan'a gitmişti.
Kaynak: AA