Kaşgarlı Mahmud Hizmet Madalyası Serhat Kabaklı'ya

Kaşgarlı Mahmud Vakfınca verilen 'Kaşgarlı Mahmud Hizmet Madalyası'na bu yıl Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı layık görüldü Vakıf başkanı Karahanlı: 'Serhat Beyin Türk edebiyatına katkılarını da saygıyla karşılıyoruz. Böyle büyük bir şair, yazar ve düşünce insanına ödül vermek bizim için bir şereftir' Kabaklı: 'Türk dünyasının en prestijli ödüllerinden birinin verilmesi bize mutlulukların en büyüğünü yaşatmıştır. Kaşgarlı Mahmud ve onun izinden yürüyenlere saygımız sürecektir'

Merkezi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Kaşgarlı Mahmud Vakfınca verilen "Kaşgarlı Mahmud Hizmet Madalyası"na bu yıl Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı layık görüldü.

Kabaklı, ödülünü, Türk Edebiyatı Vakfının Sultanahmet'te bulunan merkezinde, Kaşgarlı Mahmud Vakfı Başkanı Elhan Zal Karahanlı'dan aldı.

Karahanlı, törende yaptığı konuşmada, vakfın 10 yıldır faaliyet gösterdiğini belirterek, çeşitli alanlarda kitap basımının yanı sıra düzenli olarak konferanslar düzenlediklerini dile getirdi.

Ödülün her yıl Türk coğrafyasında fikir, sanat ve edebiyat alanında faaliyet gösteren kurum ve kişilere verildiğini belirten Karahanlı, "Vakıf daha çok 'Kaşgarlı Mahmud Hizmet Madalyası'yla tanınıyor. Vakfı kurduğumuz yıl, Kaşgarlı Mahmud'un 'Divan-ı Lügati't-Türk' eserini bastırdık Azerbaycan'da. O yıl Sayın Süleyman Demirel o kitabın yayımına destekte bulundu. O yüzden ilk ödülü, kitabı Azeri Türkçesine çeviren Prof. Dr. Ramiz Asker'e ve Süleyman Demirel'e verdik." diye konuştu.

Ödülün verileceği ismin ya da kurumun, vakıf bünyesinde oluşturulan bir komisyon tarafından belirlendiğine dikkati çeken Karahanlı, şunları kaydetti:

"Türk Edebiyat Vakfının çalışmalarını yakından izliyoruz. Türkiye'nin en büyük vakıflarından biri. Kurucusu Ahmet Kabaklı ve Servet Kabaklı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Kabaklı ailesi büyük işler yapıyor ve sadece Türkiye'de değil Azerbaycan'da ve diğer Türk ülkelerde de seviliyor. Serhat Beyin Türk edebiyatına katkılarını da saygıyla karşılıyoruz. O yüzden 2018 madalyasını Serhat Kabaklı'ya vermeyi uygun gördük. Böyle büyük bir şair, yazar ve düşünce insanına ödül vermek bizim için bir şereftir."

Özellikle "Bil Oğlum" şiiriyle tanınan Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı da ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu söyledi.

Ödülü kardeşleri Ahmet, Servet ve Esat Kabaklı adına aldığını vurgulayan Kabaklı, "Türk Edebiyatı Vakfı olarak 40 yıldır kültür, sanat, edebiyat ve fikir hayatımıza katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Kadim tarihimizin hizmetindeyiz. Bu açıdan şahsıma ve başkanı olduğum vakfa bu Türk dünyasının en prestijli ödüllerinden birinin verilmesi bize mutlulukların en büyüğünü yaşatmıştır. Kaşgarlı Mahmud ve onun izinden yürüyenlere saygımız sürecektir. Esat Kabaklı'nın besteleyip seslendirdiği ve Türk dünyasının çok sevdiği 'Bil Oğlum' şiirini kaleme almış şair olarak da bu mükafat bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA