İran'ın Batan Petrol Tankerine İlişkin İddialar

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Burucerdi, Çin kara sularında batan İran tankeri 'Sançi' ile ilgili iddiaların Tahran ile Pekin'in arasını açmak için ABD tarafından üretildiğini öne sürdü.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Çin kara sularında yandıktan sonra batan İran tankeri "Sançi" ile ilgili iddiaların, Amerikalıların Tahran ile Pekin'in arasını açmak için ürettikleri söylemler olduğunu öne sürdü.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA'ya göre, Burucerdi, Sançi petrol yük gemisinin batmasında Çin'in kusuru olup olmadığı konusunda şu an için görüş sahibi olunamayacağını söyledi.

Olayı incelemek üzere başkanı olduğu komisyon tarafından Çin'e gönderilen heyetin çalışmalarını tamamlamasından önce konuyla ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmadığını belirten Burucerdi, "Bana göre bu konu bizimle Çin arasını açmak için Amerikalıların gündem oluşturma çabalarından ibarettir. Bütün dünya bilir ki radarlar her türlü hareketi kaydetmektedir." dedi.

Burucerdi, tüm soruların geminin karakutusunun açılmasından sonra cevap bulacağını kaydetti.

İran Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ali Rebii, konuyla ilgili soruları yanıtladığı dünkü basın toplantısında, "Geminin Kuzey Kore'ye doğru gittiği, Çin'in müdahalede geç kaldığı gibi iddialar gerçeği yansıtmamaktadır." açıklamasında bulunmuştu.

İran resmi makamlarının açıklamalarına göre Güney Kore'ye petrol taşıyan Panama bandıralı Sançi petrol yük gemisi, 6 Ocak'ta Çin kara sularında Hong Kong bandıralı CF Crystal adlı yük gemisiyle çarpışmış ve gemideki 30 İranlı hayatını kaybetmişti. Yaklaşık bir hafta yandıktan sonra batan geminin "Kuzey Kore'ye doğru seyrederken, ABD Hava Kuvvetleri tarafından vurulduğu ve Çin'in yardım ve kurtarma çalışmalarında ihmalinin olduğu" öne sürülmüştü.

Kaynak: AA